天羅地網

標題: 我要離開 再見 [打印本頁]

作者: 楞嚴小伙子    時間: 2017-10-15 17:08
標題: 我要離開 再見

我要離開 再見
作者: chriswong    時間: 2017-10-15 17:42
而家睇緊漢譯巴利語大藏經,律藏。
如果要揀會揀雜阿含經,因為同巴利經藏相近。
但都未睇過。
作者: 楊灝貽    時間: 2017-10-16 13:44
一開始睇論唔睇經,
佛教經書太多生字, 同一個字有數個翻譯
又冇系統

真係唔推薦睇經
睇瑪欣德尊者講阿毗達磨同清淨道論

不過最好搵個有信心嘅方法一心做到最好
如果我個陣睇經論
就唔係7日搵到好過飲食男女之樂嘅事, 仲要冇比錢上堂
隨時比幾皮野上堂用十年時間都搵唔到, 仲係度盤算比錢學邊樣著數D
心底始終認為飲食男女之事為人生最大享受
眼紅班成日去玩食好野玩女人嘅人
個時唔知佛教入面D冇謂野, 同D人講舒服過做愛, D呀叔都唔知乜嚟, 學幾多年睇咁多經
近水楼台先得月, 自己爽完先慢慢研究D經論
作者: 楊灝貽    時間: 2017-10-16 14:02
楞嚴小伙子 發表於 2017-10-16 13:49
欲愛、色愛是生死的根本,只要有一點點貪愛的念頭,將來還是要繼續受輪迴的果報,所以修習觀身不淨,來破 ...

冇用嫁, 大乘都有個故仔, 文殊菩薩化身性感美女, 去試一個熟練不淨觀嘅出家人
個出家人臨場先發覺自己唔掂, 見到即走
作者: 楊灝貽    時間: 2017-10-16 14:12
一係知道世間有更好嘅事
一係睇通本質
是旦一樣, 我唔信用假想概念冚概念
作者: 楊灝貽    時間: 2017-10-16 15:16
楞嚴小伙子 發表於 2017-10-16 15:00
《楞嚴經.十習因》 菩薩見欲,如避火坑

《中阿含經》 我說欲如火坑。欲如毒蛇

首先你要出到家
冇出家你就大檸樂

作者: chrisX9    時間: 2017-10-16 19:57
楊灝貽 發表於 2017-10-16 13:44
一開始睇論唔睇經,
佛教經書太多生字, 同一個字有數個翻譯
又冇系統

楊兄弟﹗   

究竟乜嘢葫蘆,賣乜嘢藥?可以超越男女欲樂?

小弟頗有時間精神,非常感興趣,爆D料黎聽下啦,萬分感激。
作者: 楊灝貽    時間: 2017-10-16 21:12
chrisX9 發表於 2017-10-16 19:57
楊兄弟﹗   

究竟乜嘢葫蘆,賣乜嘢藥?可以超越男女欲樂?

我二十歲係大學因為迫住要讀D選修科
其中讀左科中國佛教簡介, 而我考試攞好低分,
陣冇心機背六家七宗、唯識宗D野,
又睇唔明, 求其合格算數
暑假順便試下禪修, 都係學大圍野, 新仔白紙一張冇人會教人咩秘法
我個陣, 開頭頂唔順想走人, 問人有冇方法, 淨係叫我忍耐下, 乜方便都冇

學入出息隨念個陣, 第七日下晝知道
到出嚟想搵D學佛嘅人講, 冇人傾到野, 好多誤解,
舒服過性高潮, 個個聽到都諗邪野
我個陣都搵唔到人信係嚴格修心養性嘅過程知道
我係睇瑪欣德解心生色法個時先知
係佛教都唔係咩高境界, 有排都未睇到究竟法生滅
其實冇理由咁少人知
班呀叔呀嬸咁枯燥有咩癮可以學十幾廿年

作者: chrisX9    時間: 2017-10-17 12:08
曾經有一年半載時間,小弟胆大妄為自學打坐守下丹田以保健,幸沒出亂子, 慎之。

昨晚試做入出息半個鐘,如今身體熱辣辣隱隱透出,奉勸大家無老師指導後果自負。
作者: chriswong    時間: 2017-10-17 15:34
其實可以翻睇 羅睺羅博士的佛陀的啟示 第七章 "修習:心智的培育" 再了解一下。
再深入又要睇瑪欣德尊者的視頻
修定唯用意門
http://youtu.be/2r4TzMbPgCU

不停翻睇再修正,唔係容易走火入魔。
作者: 楊灝貽    時間: 2017-10-17 16:44
chrisX9 發表於 2017-10-17 12:08
曾經有一年半載時間,小弟胆大妄為自學打坐守下丹田以保健,幸沒出亂子, 慎之。

昨晚試做入出息半個鐘, ...

算啦, 自己一個好難堅持
我個陣有人睇住, 朝4晚9, 夏天熱辣辣, 要食齋, 冇晚餐, 晏晝食飽會好痛苦, 所以早餐食盡佢
飲食作息同一個正常香港人好唔同

作者: chrisX9    時間: 2017-10-17 18:14
楊灝貽 發表於 2017-10-17 16:44
算啦, 自己一個好難堅持
我個陣有人睇住, 朝4晚9, 夏天熱辣辣, 要食齋, 冇晚餐, 晏晝食飽會好痛苦, 所以早 ...

修行,一個人先至好辦事,多個人就有限制。

食齋,多個人就會多一分支持,少一分誘惑。

時間,只要有心做的話,用力揸一揸總會有。
作者: 楊灝貽    時間: 2017-10-18 13:02
chrisX9 發表於 2017-10-17 18:14
修行,一個人先至好辦事,多個人就有限制。

食齋,多個人就會多一分支持,少一分誘惑。

香港搵食搵野玩搵女人都好就手
冇環境配合好難持好八戒, 盡量減低生起不善心嘅外緣
一開頭有搵笨嘅感覺, 因為太過簡單平凡
近期都聽到D人問比咁多錢淨係得尼D咋? 邊個方法好D?  
尼D野都想搞平靚正搵抵玩野, 痴左線
同埋會不停失敗, 切記唔可以起自責同洩氣嘅心

歡迎光臨 天羅地網 (http://139.162.60.118/) Powered by Discuz! X2.5