天羅地網

標題: 20170613 郭博士: 公告開心特獎遊戲 [打印本頁]

作者: peterau    時間: 2017-6-15 19:06
標題: 20170613 郭博士: 公告開心特獎遊戲
村長!

破記錄
一劑收五百幾分!
    要自己比掌聲自己了

開心特奨

由即日開始 :
七天內若有人在以上天九遊戲;一鋪贏過五百分!即可獲得價值七千八百元精美臥佛立體畫一幅!

中獎名額不限!

Dr 郭謹泐
13/6/2017寅正

作者: panic_lau    時間: 2017-6-15 22:48
有興趣,點玩??
作者: 容燥兒    時間: 2017-6-16 00:46
似乎係電話手機apps

但睇唔出叫咩遊戲的apps?

作者: jasonhope921    時間: 2017-6-16 10:03
點樣搵到來玩?
作者: 容燥兒    時間: 2017-6-16 11:35

作者: 容燥兒    時間: 2017-6-16 11:36
如點對返圖片,似乎係第一張圖的天九2

作者: panic_lau    時間: 2017-6-16 17:24
應該吾係天九2, 不同板面的
作者: chriswong    時間: 2017-6-16 21:58
唔知要冧幾舗莊先可以有520分。
作者: 容燥兒    時間: 2017-6-16 23:33
https://www.youtube.com/watch?v=HJaLP6uUpBQ
郭兆明博士 - 通識 - 天九
作者: 容燥兒    時間: 2017-6-17 04:27
有同學揾到個apps

作者: 容燥兒    時間: 2017-6-17 04:31

https://zh.m.wikipedia.org/zh/天九

游戲規則

https://youtu.be/CrsgZVr-9mg
大丸有落 - 仙人賭術教學:天九的規矩/ 天九牌的不同牌組合 - 20160525

https://youtu.be/pVi0jee3DwA
大丸有落 - 仙人親身示範教你如何推牌九?/何謂鴛鴦674、四大公司拍碼頭?/ 牌九的寶、王、槓、點即係點解呢什麼? - 20160525a
作者: panic_lau    時間: 2017-6-17 11:04
昨晚試玩兩個鍾,都只係總分得5百幾, 最多都係加到4個莊, 一鋪最多都係40分.
如果一鋪要羸到500分以上, 估計要加最少十口莊再打到八支或包尊或包四之類先有可能.
個問題係要間中一鋪八支,包尊或包四不難, 但再連羸十幾口莊就好難,因為佢間中比返鋪爛牌而冇可能結既牌你打.

睇黎,真係要技術加好多運氣先有機會拿到靚畫了.

作者: chriswong    時間: 2017-6-17 15:01
啱啱開始學,虛心請教啲長輩點樣玩。雖然連冧幾口莊最多拎過幾廿分,但過程中與長輩嘅分享交流,其實也是很好的學習機會及文化傳承。
作者: 容燥兒    時間: 2017-6-17 15:17

感覺上是,

像啤牌般,以組合行先,再以花紋計大細,再分數字大少。

開局又有學問,咩龍頭鳳尾,鳳頭龍尾。
就用黎以表示公道派牌,無出千咁。

係計錢果度,唔係明點計。
有棟,無棟。
有四棟又點,多個四揀又點計分錢。

重係懞誠誠咁。

作者: chriswong    時間: 2017-6-17 15:35
學完之後聽返鄭君綿嘅賭仔自嘆 另有一番風味,
"拎冧六 長衫六 高腳七 仲有一仔大頭六" 即係死梗。
https://www.youtube.com/watch?v=x2RzkFcuy_U

其實細個,長輩已經講牌九喺最易輸錢俾個莊,因為牌少骰多收骰快,
開局點多花招都好,牌少洗牌時已經就知咩牌係咩位,所以玩下可以,賭就聽下賭仔自嘆。
作者: panic_lau    時間: 2017-6-17 15:40
我識打天九廿年以上了
作者: chriswong    時間: 2017-6-17 15:53
有咩部署可以突破40分呢? 想請教一下冧莊點計分,玩左幾廿舖都唔係好明,唔該晒!
作者: panic_lau    時間: 2017-6-17 16:04
我係第一次打電腦,我吾識計佢D分, 我地打天九叫打幾多棟, 不是打幾多分. 閒家對閒家, 空棟叫輸5棟, 莊家X2, 加莊X3, 再加X4,......另外如果包專包四果D又X2或X4,..... 仲有7支8支果D, 我估識打既知我講咩, 但電腦點計分我吾識, 如果想學買副實物易學好多.
作者: panic_lau    時間: 2017-6-17 16:31
打天九要時間渗架, 得8隻牌一定比麻雀易學, 搵日買副實物上萬福叫博士教你囉,學野當然要交學費, 交幾多睇你天份啦
作者: panic_lau    時間: 2017-6-17 16:59

<---博士羸520分果鋪, 空棟果兩家各輸200分,即是話以5棟為1單位, 博士係做左40個莊而對手空棟, 或做左20個莊而自己包尊, 或做左10個莊而自己包四, 或打到7支, 或5個莊而自己打8支. (希望係禁計可能有錯)
作者: chrisX9    時間: 2017-6-17 22:48
520 分,真係恐撚怖呀 .......   

兩日小弟大約試過200鋪,有50分就算對自己有個交待吧。

差距實在太大了,都吾知道 博士 個腦係用乜野構造黎架。

作者: 容燥兒    時間: 2017-6-17 23:25
我試玩咗幾鋪。

輸到喊。。。。。

連文武牌都未分清。
連組合牌都未識。

至尊寶係咩夾咩都記唔到。

失禮。

作者: chrisX9    時間: 2017-6-18 23:05
有古怪!    

九連莊之後,無論再贏幾多鋪,賠率就鎖死係 9X

炒一家空棟加一都只係5棟,得45,三炒最多收 135分。

Screenshot 18-06-2017.png (82.5 KB, 下載次數: 121)

Screenshot 18-06-2017.png

作者: erict    時間: 2017-6-19 02:50
  玩過一輪,長期對住手機,眼都花。

如大家玩得耐,要考慮護眼。

郭兆明博士 - 保健 - 明目妙法
https://www.youtube.com/watch?v=75Q36BxAujM
作者: chingtoe    時間: 2017-6-19 03:16
chrisX9 發表於 2017-6-18 23:05
有古怪!   

九連莊之後,無論再贏幾多鋪,賠率就鎖死係 9X

可能系你個名既問題x9兄

博士可能唔系用呢個app玩,畫面唔同,所以9倍就頂住?

作者: chrisX9    時間: 2017-6-19 10:36
呵呵 .......   

感謝提示,小弟間歇性,有節制地,玩100鋪左右就收皮。

如今練成天九狂刀,隨便埋賭枱可殺低幾件蛋散,並承傳國粹。

另外,根據節目上鬆旭濛條 link 搵左個 apps出黎,吾會搞撚錯掛?

一係要登入Google acc.玩,一係iOS 和 android嘅分別,最後就付費版。

作者: erict    時間: 2017-6-24 15:49
  小弟玩過一輪,估計要做到兩點或有可能有高分:
一,最後至尊結牌,小弟玩過一舖成百六分。
二,估計要由頭LEAD到尾加上大牌例如寶子或至尊結尾至可能有高分。

另外,估計要可能連續贏五六十舖至有機會去到四五百分,目前小弟最高就係至尊結尾果舖。
作者: chriswong    時間: 2017-6-24 15:55
但加分鎖死係9倍,就算至尊結牌都去唔到500分。
付費版 天九1 唔知有冇分別
作者: 容燥兒    時間: 2017-6-24 16:00

https://youtu.be/9jVm2ikLzQQ

郭博士都好大提示吓,但我無辨法聽得出。
佢講的[數]的缺口响邊。

應該可以退後少少,唔好專注响副天九勝負上面。

作者: chrisX9    時間: 2017-6-24 16:56
一於 恭請 博士 解話,將 方程式 公告天網,好讓 同學 和 網友們,有個 清晰 的 用功目標。   
作者: chriswong    時間: 2017-6-24 18:43
我都聽左幾次"搶先",在快速生滅嘅牌局中搶先空棟左。
作者: 金帛豪豪    時間: 2017-6-24 22:46

若然無貪念 不需玩這遊戲 亦不求取獎勵
何苦煩惱自尋作繭自綁  哈哈
作者: wwkin    時間: 2017-6-24 23:13
用開android機但一用apple機,我覺得apple機同android機電腦出牌套路完全不同,有無人同我一樣感覺。
作者: 容燥兒    時間: 2017-6-24 23:26
https://www.youtube.com/watch?v=jJRjxWKsbfk
郭兆明博士 世間現象 有相有數 有法有術
作者: erict    時間: 2017-6-25 00:50
  目前算係個人最威水係呢舖。

作者: 容燥兒    時間: 2017-6-25 06:35
Erict網友:

我都想請教,如何打到160分咁多。
我都係打到廿幾分暫時。

比暫中,拿到佢兩桐。同最後結牌。
都好難。有咩方法,去到160分呢?

作者: erict    時間: 2017-6-25 13:06
容燥兒 發表於 2017-6-25 06:35
Erict網友:

我都想請教,如何打到160分咁多。

非常好彩。有一舖遇上超靚牌,又剛剛食到個形勢,類似記憶中係雙天一地一人至尊加一兩隻細牌,就晒副牌出,至做到,非常好彩!
作者: erict    時間: 2017-6-25 13:08
  再加上係之前連贏大約十一二舖加上撞到有超靚牌至做到。
作者: 容燥兒    時間: 2017-6-29 00:16
輸咗唔少眼淚之後,先叫嬴返多少。

五百幾分,,,,,,,我自己都未嬴夠喎。

作者: 容燥兒    時間: 2017-6-29 00:19
erict 發表於 2017-6-25 13:06
  非常好彩。有一舖遇上超靚牌,又剛剛食到個形勢,類似記憶中係雙天一地一人至尊加一兩隻細牌,就晒副 ...

上次攞到至尊寶,未打出,一時多手,.

就重新開局,喊咁濟.
作者: 容燥兒    時間: 2017-6-29 09:51
某同學的成績。

五百幾分,,,,,,,,好遙遠。

作者: erict    時間: 2017-6-30 02:57
  小小分享。
  如果想取得高分:
一,我發現如果令其中一家乾炒,電腦計算會有較高分。如果乾炒兩家,更高分。相反,如果你結到牌而其他三家都有一楝或以上,會低分甚至分數或會比之前一樣。
二,正如之前發現,如果結牌係天九,地八,人七,鵝五,甚至寶子及至尊,又配合其中一家甚至兩家乾炒,更高分。
作者: 不二非一    時間: 2017-6-30 11:34
小弟諗到方法, 但又唔得閒去玩
淨講方法得唔得?
作者: wwkin    時間: 2017-6-30 17:19
    六倍八支牌都無倍計,理論上應有360分

作者: chrisX9    時間: 2017-6-30 17:53
據小弟所知,以下三種情況係吾會增加 ~ 倍數。

(1) 文尊結牌,(2) 三文武結牌,(3) 一般性全炒三家。

作者: chriswong    時間: 2017-6-30 18:01
我玩就只留意到細雞及至尊先有加倍數。
作者: erict    時間: 2017-7-1 01:16
chriswong 發表於 2017-6-30 18:01
我玩就只留意到細雞及至尊先有加倍數。

如冇記錯的話,尾牌大雞擒細雞,擒正賠四倍。
作者: alexwush    時間: 2017-7-1 10:35
我想輸120,都有難度
作者: 容燥兒    時間: 2017-7-1 10:47
呢個係新手上路的成積。

佢話5百幾都有難度。

作者: erict    時間: 2017-7-2 00:09

約三連庄,乾炒一家,有五楝,40分。
  約四連庄,乾炒一家,有六楝,55分。

第一舖贏,有三楝,其他三家都有楝,我至尊結牌,20分。

作者: erict    時間: 2017-7-2 16:08
  忽發奇想,其實Dr好有心。個人估計,佢係非常含蓄的借用玩天九,非常轉接告訴你如何應付發展一日千里的世界變化,特別係AI這層面。
作者: erict    時間: 2017-7-3 13:42
  個多星期玩天九我見:

一,實用攻防戰--要兼顧文武子平衡又要贏到最後一擊,非常不容易。要知道以一對三,人家比你多三倍兵力,如何力挽狂瀾,要步步為營,一行錯,玩完。玩天九,一行錯,隨時可以重頭來過;人生,一行錯,可能不知道何年何月才有機會捲土重來。

二,似是陰陽之道--玩天九時,想到有時處事做人,也應有兩套功夫,特別係對別人。硬橋硬馬,嘢嘢都show手瓜,如果對方唔受,硬碰硬,盞嗌交收場;反之,溫柔一點,靈活一點,每每有奇功。特別係遇上對方明知受軟不受硬,而你又正所謂托咩都唔識轉膊,雙方面隨時反面之餘,你做的事情又冇果效,晒時間心機。

三,互動式沙盤堆演--唔好睇少呢八隻牌,每行一步,對方都有三份牌對付你。你每行一步,似乎程式內都有辦法令你行錯牌。感覺上程式好似金鐘罩咁,但一定有罩門搵到,係我過去個多星期觀察到,當然我冇辦法證明是真是假。但似乎有幾個情況似乎係咁。

退一萬步睇,似乎程式知道你有咩牌,出過咩牌,而程式三份牌合力鍊贏你。所以,不斷出牌之時,看似無關,其實可能因應你出牌而互動。

最後一點,我觀察到程式可能預設咗每次出牌,不論是文子或武子,一定要出最大果隻牌,即係冇留招。例如你出地,如果其中一份程式牌有天,一定要出天。所以,如果依此路數而又係真的話,或者可以為大家增加勝算。
作者: sunnysum2008    時間: 2017-7-4 12:21
大家好! 先講句Sorry, 因為真是很久冇留過言。
想改帳號密碼都唔得, 論壇system 話帳號過期...

小弟目前最高分是216分!

有圖有真相...

至尊寶結牌,乘2倍,加上連莊超過9次, 嬴12棟, 12 x 9 x 2 = 216分

天九2個app, 超過9次連莊會鎖死在9倍, 9倍係最盡。

如果有特殊結牌,應該至少再加4倍算分,抄曬三家嬴15棟,15 x 9 x 4 = 540分

不過博士好似擢到40倍, 那局應該嬴了13棟, 520分。

到底天九牌如何計倍率,我都不是太清楚。

如果我玩到超過500分,會寫攻略給大家。

天九2要連莊不難,但要識立於不敗。

作者: sunnysum2008    時間: 2017-7-4 12:25
Offline 玩可以冇廣告彈出
作者: 容燥兒    時間: 2017-7-7 19:44
https://youtu.be/tYperaaaO9E

作者: 容燥兒    時間: 2017-7-7 19:46
有同學話連霖十幾鋪莊都可以做到。

但講到四大包,又全靚牌就要講彩數。
佢話最後呢個步驟,同個"天"有關咁話。

作者: chriswong    時間: 2017-7-7 19:57
我覺得同部手機有關,哩個係時空識嘅"空",用安卓系統係打唔到。
要用IPHONE先得,計分同難度都差好遠,有機會不妨試試。
作者: 容燥兒    時間: 2017-7-10 10:35
同同學傾開,發現天九遊戲係個好好訓練。

打到五百幾分果個指標,如果玩到,對人生會有好大幫助。
作者: 不二非一    時間: 2017-7-14 23:29
郭博士你好,
其實郭博士一開始講小弟就知道用咩方法, 其答案如下:

1) 用4部手機以不同帳户連線對戰
2) 等待一鋪牌, 一方有以拎冧六/細么結牌, 另一方則以高腳七/大么擒住, 勝方分數將以四倍計並由前者包三家。
3) 勝方必然取得一鋪最高分數, 負方亦是一鋪最高負分

注意:
最難是先要熟悉天九的玩法。(幼年時家父曾教過,但現在己全無印象,要重新學起)

其次,仍要時候等待合適牌局來臨 (抱歉小弟正準備考試、又正在工作, 實無暇真正去玩)

其實這遊戲可引伸去其他領域 -- 要赢這些特殊牌,當然可以靠運氣, 但實況是多數有其他參與者的配合(可理解為騙局)
正如在金融市場,莊家訂下目標價位及時間, 亦同時要『幫莊』去配合,令散户落搭,然後一鋪清袋.....
無論你賭術再精,都要明白『十賭十騙』的道理.....

希望小弟講出方法都可攞到個奬
如果唔得,其他受啟發嘅参赛者可否幫手攞個比小弟呢, thank you

作者: 不二非一    時間: 2017-7-15 09:16
再補充以上答案一下

若只用單機玩當然都得, 一樣是留高腳七/大么等擒另一方的拎冧六/細么 (想輸就掉返轉啦)
當然, 等待牌局的時間會更長

作者: chrisX9    時間: 2017-7-15 11:05
玩到今時今日,無一千都有幾百鋪,攞到四文武不超過十鋪,機會同食义燒包哽親咁小 。

安卓系統,小弟有幸以四大包結牌。結果,4X 吾係,2X 都無,0X,大家無睇錯,係零 !

另外,八支結牌,連莊,出頭牌無頂大,包尾單出枱面最大,結果同上,真係人都會癲 !

補充,此 apps 鬥智鬥力,係等人坐車 kill time 不二之選, 順帶講,好似無玩家對戰模式。

報告完畢!   

歡迎光臨 天羅地網 (http://139.162.60.118/) Powered by Discuz! X2.5