天羅地網

標題: 20170318 郭博士兩條通識題 [打印本頁]

作者: peterau    時間: 2017-3-18 14:15
標題: 20170318 郭博士兩條通識題

《與所有群組分享、請貼上網》

【通識題】

郭博士:世上有種人不用才智、活力、誠信,可以是人上人。汝知道否!??

同學1:是世襲貴族嗎?

郭博士:不是!

同學1:咁係咩呢? 再諗下先!

郭博士:世界好大!但又好細!世俗人視野只有自己和家人,之外是財與色,權和位,其他人和事疏忽了,通街有錢執都唔知,何況是其他呢!社會、家庭、學校教育徹底失敗,劉伯溫後已無神人,到民國中業算是出了個蕭昌明,悄可指點江山。誠可慨也!

如果有,幾時輪到郭兆明開咪吹水!有人至啱!

再出個題
用二十元買乜野可賣出二千元,日日都可以做,所以話通街都係錢! 又到時候不可說了!

郭兆明公開短訊發佈(第一台)

https://t.me/drkwok_ch1
作者: erict    時間: 2017-3-18 15:35
  日日都可以做而係一百倍回報,真係要花時間諗吓先。

多謝郭博士開示。
作者: zmoez710    時間: 2017-3-18 15:47
第一題唔同係啲宗教家或者黨員之類, 一尾嚇人...

作者: Fungwingsing    時間: 2017-3-18 22:07
試答第一題:
靚人。

作者: cwcheung24    時間: 2017-3-18 22:32
女人

石頭
作者: 自知好了    時間: 2017-3-19 00:22
第一题,实在想不出来。第二题,我猜是那种平安符,宣称开光过的法器等等
作者: odin    時間: 2017-3-19 00:44
cwcheung24 發表於 2017-3-18 22:32
女人

石頭

你條友仔仲話自己豉胸色斑華人永遠榮譽會員. 得閒走去華人永遠, 又或者人地新鋪開張, 醒廿蚊叫個清潔姐姐留個"開張大吉"或者"淑德留芳"比你, 然後執返靚靚仔仔賣返出去都值兩條野啦, 正一傻雞雞, 豉油輝.....

http://www.givegift.com.hk/zh/%E ... E7%89%8C-25~L156426
作者: cwcheung24    時間: 2017-3-19 01:06
odin 發表於 2017-3-19 00:44
你條友仔仲話自己豉胸色斑華人永遠榮譽會員. 得閒走去華人永遠, 又或者人地新鋪開張, 醒廿蚊叫個清潔姐姐 ...

你去執人啲爛花牌, 再賣返出去, 是對先人不敬. 這種呃人的勾當同某強大國家的人有乜野分別呢? 況且開花牌都要鋪頭啦? 廿蚊點夠呢?
作者: odin    時間: 2017-3-19 01:14
cwcheung24 發表於 2017-3-19 01:06
你去執人啲爛花牌, 再賣返出去, 是對先人不敬. 這種呃人的勾當同某強大國家的人有乜野分別呢? 況且開花牌 ...

開網店包埋送貨添啦......講到對先人不敬.....在生時洗幾百蚊買張大戲同阿爸阿媽睇大戲就牙痛咁聲, 先人過世先整個花牌咁先至做尊敬?

作者: erict    時間: 2017-3-19 01:26
  我估係印度有一個階段的人,係untouchable(譯名可能係賤民)。記得博士話,大約係如果皇帝做一樣嘢(唔記得咗),類似係要untouchable做最後一個動作至埋到尾。喺果一個環境,不論你係太子皇叔貴族定係一方首富,都無資格同皇帝埋到尾。

我估係untouchable(喺果種特定環境而言)。
作者: odin    時間: 2017-3-19 02:11

回應博士的第一個問題, 印度教廟中有一個聖女, 每天不用才智, 不用誠信, 不用活力, 受成千上萬的信徒膜拜......但問題有報導說晚上她們會成為廟中僧侶的性奴, 這樣的"人上人"又是否一種真正的福報????

命中注定與王共食, 卻被人砍斷雙腿....這種"福氣"我等凡人無福消受, 可以休矣........
作者: odin    時間: 2017-3-19 02:12
https://kknews.cc/world/jep9pp.html
作者: alexwush    時間: 2017-3-19 08:31
我用10蚊,一個禮拜兩次,仲咗有兩萬倍--------六合彩
作者: Rondey    時間: 2017-3-19 13:19
世界上任何人,只要一息尚存,必然有心智活動、肢體活動,即使刻意不思考、不走動,還是有潛意識活動、心臟還是會跳動、肺部還是會自動呼吸。
所以不可能存在不使用「才智、活力、誠信」的人。
因此,那絕對不是人。
而是一個木頭人、或類似的神像,如關公像、觀音像、佛像、耶穌像,每天放在一處,便自自然然有人奉若神明,不停奉獻金錢,不停跪拜,何止「人上人」,更比神仙逍遙。

作者: vyychan    時間: 2017-3-22 11:46
試答第一題:BB

作者: chrisX9    時間: 2017-3-22 12:33
乜都話吾洗?都吾慌係好人啦。部分政府高官,都好似三無喎,雙重身分,係人上人,又係人非人。

20蚊變2000蚊,日日有得執,真係諗吾到吖,pm 淨係話比我一個人知,好嗎?
作者: Perry    時間: 2017-3-22 13:32
例如:西藏被欽點的轉世靈童。總之就是被欽點的品種,不勞而獲。
作者: 容燥兒    時間: 2017-3-22 14:06
https://www.youtube.com/watch?v=uz9tzVGVMF4
廖偉雄經歷破產 籲港人對投資要有充份認識

雖然唔係咩成功人士講話,但都係人話,值得聽聽

作者: alexwush    時間: 2017-3-22 14:18
vyychan 發表於 2017-3-22 11:46
試答第一題:BB

植物人

作者: wwkin    時間: 2017-3-22 22:39
投降,唔識
作者: panic_lau    時間: 2017-3-23 15:15
問題1: 美女
問題2: 一個價值20蚊既安全套在美女手上.
作者: chriswong    時間: 2017-3-23 15:27
第一題: 似係政棍。
第二題: 諗到韓圜。
作者: 金帛豪豪    時間: 2017-3-23 19:15
死人 普通人 半點不由人
難星過,急更舟 五世奇人 蓋世奇人
奧林匹斯聖山上金羊人
作者: Rondey    時間: 2017-3-24 16:59
就我所知,有些高清線成本只有數元,但能在一些電器店賣上過百元。

歡迎光臨 天羅地網 (http://139.162.60.118/) Powered by Discuz! X2.5