天羅地網

標題: 腦筋急轉彎(有趣答案題)2015-9-9 [打印本頁]

作者: 容燥兒    時間: 2015-9-9 15:34
標題: 腦筋急轉彎(有趣答案題)2015-9-9

黃子華响網上最新宣傳片中,佢幫某機構的行為,係真誠定假意呢?

無論網友揀邊個答案,請提出理據,支持返你哋的選擇。

答案將於今集星期四(2015-9-10)節目揭曉

作者: 容燥兒    時間: 2015-9-9 15:34
黃子華深水埗行樓梯 · 分享中國最精彩四句名言
https://youtu.be/Fnl3t-8jDbQ

作者: Nelsonlai    時間: 2015-9-9 16:18
當然是真的,沒什麼什麼需要做假,又不是賺錢生意,看得出全部是老人家,

又可賺到多少錢呢!

黃子華非常有心,去幫助香港一部份弱勢社群,也希望大家出一分力,

就是他講的四句名言;「有錢出錢,有力出力,多多益善,少少唔區」
作者: lenlan    時間: 2015-9-9 16:27
你好, 9月11 日是星期五啊, 你應指 9 月10 日即明天吧.
作者: 容燥兒    時間: 2015-9-9 17:10
多謝指正

日期巳更改。

謝謝
作者: panic_lau    時間: 2015-9-9 17:23
真心又好假意又好都沒所謂, 反正在做好事.
作者: 大樹人    時間: 2015-9-9 19:59
我睇到條題目,諗到可能黃生比人冼都未定。

可能佢有心幫呢個機構,但又未清楚佢做緊啲事的詳情。

知啲唔知啲咁,所以我買佢真情做善事。

但就係好心做壞事果種。

作者: WilWilQ    時間: 2015-9-9 20:12
我相信他是真心的! 可是同時亦有下列疑問:
1. 社區有不同團體接受政府支助提供送飯服務, 為什麼要老人家行上行落?
2. 各大醫院有先進的大型煮食設備, 下午五點多後就會閒置。為什麼社福團體唔跟醫管局協商, 有效利用社會資源幫助老人家?
3. 深水埗明哥亦有類似幫助老人家, 這個機構有沒有協商地方歺廳考慮提供更適合老人家的服務?
老實講, 我認為幫助老人家很好, 但這個服務好像有點苯。香港土地資源貴, 社工工資不菲。將食堂地址連設備出租, 減少行政費用, 收益用作推動上述建議我認為更有效合適。

作者: 江上月    時間: 2015-9-9 21:52

黃子華又好,惜食堂又好,點都唔及博士“夕陽紅”宏偉

作者: chrisX9    時間: 2015-9-9 23:08
六分真誠,四分假意,明星有人氣,婆婆有褔利,網上一面倒讚好,比個 LIKE 先  

主題焦點放多左係婆婆和明星身上果部分可以刪除,應該較詳細內容拍攝飯堂內人物和環境。
作者: wwkin    時間: 2015-9-9 23:43
真誠 無假意的證據當係真誠都係件好事
作者: 吳岩鷲    時間: 2015-9-10 00:02
個人意願,希望係真心幫社會工作。
照牌面睇,都係為幫人薵旗。

但問得呢條問題,陰謀論情況下。
我買佢假意先。

博士讚人就好少,踢爆就多。
買返鋪冷門先。

作者: alexwush    時間: 2015-9-10 00:13
老人家需要子女照顅多於食飯,應教導小朋友孝順父母做起,如家有一老如有一寶等觀念。派飯只能解燃媚之急,不能解救根本問題,博士講過:太感性嘅人末必知道自已做緊乜嘢
作者: 陳永新    時間: 2015-9-10 07:21

我覺得黃子華係真誠的,因為如果為名,唔會選一個剩食和香港貧窮人口呢類可以被政治化的不能說的真相,而且以黃子華今時今日,根本唔需要靠這些短片賺人氣。加上兩三年前,佢已幫惜食堂拍過一個短片,當時係惜食堂剛起步,規模又細,又困難,又無咩政策支持,為名寧可揀大路d 的機構。奇怪係,咁多合作機構,不乏大公司,連梁錦松都同佢d 仔去做義工,點解重會咁困難呢?

作者: leungtinyan    時間: 2015-9-10 10:44
可睇惜食堂年報,當中有賽馬會資助
作者: yc_ray    時間: 2015-9-10 11:13

我相信係真誠的,理據講唔出,因為去到視頻最后子華話“讀得書少,唔知點形容”的時候,小弟的感覺亦如是。

离少少題講下感覺:我唔係香港人,亦未曾踏足香港,完全無想過香港的老人家會居住係如此環境中。
係屋企入面沖涼、如廁。且僅僅不足5平方米。令人無法想像。
相對香港而言,大陸就好得多了。只要你一日唔死,政府都一直養住你。
每個月有固定的退休金,有祖屋。
好似我婆婆,80歲人。每個月成3000蚊人仔。
對於佢來呢個金額真喺點洗都洗唔曬。
難怪大陸好多上年紀的人都會叫“共產黨萬歲”。
作者: leungtinyan    時間: 2015-9-10 11:18
我都買冷門。董事局高手雲集,何來短缺錢呀?
此短片可引發人的善心是好事的。

作者: hklam007    時間: 2015-9-10 11:19
Yc_ray兄
有機會 請講些共產黨的好人好事香港人知.
謝謝

作者: yc_ray    時間: 2015-9-10 11:57
hklam007 發表於 2015-9-10 11:19
Yc_ray兄
有機會 請講些共產黨的好人好事香港人知.
謝謝

好的。
作者: Ngdk    時間: 2015-9-10 16:04
情是真,義不假,只欠了㸃心。
婆婆至愛是蝦餃,只得兩個橙,幫助不大。
0 交流,0 接觸,自說自話。最大敗筆,婆婆頭也不回,絲亳沒有半點留戀,可見蛇齋粽餅之悪。
呈堂証供:
大量高官被炒的死因,與柴靜的有異曲同工之味。
謝謝!
作者: 郭輝    時間: 2015-9-14 10:21
https://m.facebook.com/odyssey.astreet/posts/880137678700569

歡迎光臨 天羅地網 (http://139.162.60.118/) Powered by Discuz! X2.5