設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3759|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

20181109 郭博士開示: 對方是否燕子! 這是很專業的知識

8萬

論壇元老

樓主
早前不獲特區政府續發工作簽證的香港外國記者會(FCC)副主席、《金融時報》亞洲新聞編輯馬凱,昨日(周四)以遊客身份來港時,亦遭香港入境處職員問話數小時後,最終被拒絕入境香港。
回復

8萬

論壇元老

沙發
Dr.k:拾大大❗
又有內奸作怪!
怕歐美不夠子彈。
慢慢走著睢吧
回復

8萬

論壇元老

板凳

【講開有段故】邊個指證貪污葛柏?

講起廉政公署,可能會諗起「大老虎」總警司葛柏、5億探長呂樂等名字,相對而言,較少人會提起韓德呢個人。
原來韓德當年大爆呂樂有五億身家,加埋電影效應,令呂樂「五億探長」嘅稱號不逕而走。

講返韓德,佢係香港50年代至70年代嘅外籍警司,佢曾經有句「金句」,話相信大部份香港警察都貪污,收賄更加係生活嘅其中一環,正如朝早起身、夜晚瞓覺咁自然。

話說1952年嘅時候,韓德喺英國見到香港警察嘅招聘廣告,當時佢希望接觸新事物,於是就嚟咗香港做警察,起初佢都好正直,被派到尖沙咀水警基地負責海上巡邏,當時有人走私物資返大陸,但拒絕貪污、揸正嚟做,開始被其他同袍疏遠,最後仲被人調走埋。

不過人工太低令韓德一家生活困苦,佢唔肯同流合污嘅堅持最終都敵唔過金錢嘅誘惑。後嚟韓德被調去旺角、深水埗,成為偵緝主任,每月「收規」約3萬幾港元,之後做咗灣仔區警司,更每月受賄約13萬港元。憑住不義之財,令佢從此過上奢華生活。

去到70年代初,韓德嘅奢華生活引起反貪部注意,就算葛柏出口叫佢收斂下,韓德都無停手,可想而知佢有幾貪。直至1793年,葛柏離港,港府開始打擊貪污。

韓德被指喺1971年5月至1973年2月期間,洗咗超過28萬元,遠超過佢嘅薪金,之後被判罪成。韓德為咗提早甩身,選擇同警方合作轉做污點證人,指證葛柏同其他貪污警員,最終獲港英政府特赦,提早釋放。

回復

8萬

論壇元老

地板
Dr.k:那些年❗
杜老誌及東方舞廰老闆黃球。
便是靠韓德(儍亨)關照發達
回復

8萬

論壇元老

https://hk.news.appledaily.com/l ... 9MtKQzRWunfNJiQPfTU

回復

8萬

論壇元老

Dr.k:有牌國際社團,專玩合法衝撞。黃某只是企枱埸上人物,
正式在港楂莊另有其人。
在港當過一把手!
大家猜猜是誰⁉

回復

8萬

論壇元老

【香江傳奇】東華義莊之人生終點

東華義莊係香港碩果僅存嘅義莊,依家都仲提供存放遺體同棺木嘅服務,當中放咗最耐嘅靈柩,據講足足有成111年咁耐。

義莊入面部份遺體可能要「入住」幾十年先有人認領,好似早兩年有個孝順女仔想圓嫲嫲嘅心願,於是從海外嚟到香港,認領爺爺嘅遺體同埋運返居住地,等嫲嫲百年之後可以同心愛之人合葬。職員話,原來嗰位爺爺已經留响義莊成七十年。

其實每當義莊接收靈柩後,一般都唔會幫遺體做防腐處理,反而係用桐油加石灰嚟封住棺材罅隙,防止屍蟲或液體滲出,近年就改用玻璃膠。

至今,義莊仍然有幾十位「住客」係上一代嘅海外華工。根據報道,依家本地每年都有大約30具遺體入莊,原因包括需要擇吉日入葬,或者需要轉運至第二度安葬。
除咗普通人家,義莊曾經都有名人「寄居」,包括已故麗新集團主席林百欣。

圖為六十年代東華義莊存放嘅骨殖。

回復

8萬

論壇元老

這相片是六十年代, 還是現在?
回復

8萬

論壇元老

Dr.k:六十年代都不應該如此情景。
看看幾百年前的教堂內,停放神職人員棺木的地方。
都有一分莊嚴肅穆
回復

8萬

論壇元老

Dr.k:對亡者大不敬。
求其找室內設計師,
給小小意見畫幾筆,配搭好顏色燈影。設張供台放上鮮花。
所花無幾!
可看出主事者心在那裡
回復