設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

金牌會員

https://www.youtube.com/watch?v= ... RjrllN2U7a&index=12

响星期美點見到徐子珊小姐,peter au部機長短都影得咁清的拍攝功能.加上台灣的美麗的彩雲飛.
即刻諗到一樣野.爭就爭個 又有味道又有氣質的男士囉.

mailing姐唱的鮮花滿用樓,雖然本身耳熟能詳,但經佢重新演繹,但都別有一番味道.
音樂起時,令到小弟都有d驚喜.

唯怕哥你變左心..........呢首就聴汪呀姐唱得多.
見mailing姐唱得都唔差,呢首可以再添食,留返下一次再唱都無問題.鎮得下場.

諗到表現節目項目的可能性,其實坊間,會否有些人愛表演,但苦無表現場地,
未知可否,在這些郭大師搞活動的時侯.會可以做到互利互惠的效果呢.

回復

論壇元老

好人好事( 普京狠批列寧的背後 )

郭博士主辦的曲藝表演當然是好的社會工作,背後意義很多。當中我會這樣說,其實郭博士本身就是長者的一個好榜樣。積極為社會回饋,給予年輕人教導,傳播知識,和對身體健康的推廣。長者也能發熱發光。
年輕人要睇,長者也要看,準備步人長者年齡更要看。

如博士說社會沒有推廣長者積極生活的方向,只是以安老為題,結果社會年老問題更趨擴大。老人家並非只能等著衰老,等著病苦。思想和方向問題。

好幾集節目有提出日本從明治維新走到軍國主義,戰敗也能掘起,其教育,劍道傳承各樣......................其實這個題目極其值得深入理解。如猶太人民族性和智慧。
點題具很大啟發性,值得努力理解。

網絡 23 條可見一班官員無目的,盲目地工作,為什麼會這樣?又一次被踢爆。
屢錯不改。
回復

論壇元老

斷續地看一些智慧電影,未必能改變一些想法。

連續的力量觀看一連串的智慧電影,相信足夠叩開追求智慧之門。

細心觀看這些精挑細選的電影,明白先輩留下給我們的寶藏。
回復

論壇元老

大家若對日本歷史,文化和社會有興趣,可以睇下:

和田 秀樹(わだ ひでき、1960年(昭和35年)6月7日 - )は、大阪府出身の受験アドバイザー、評論家(教育・医療、政治・経済)、精神科医(川崎幸病院精神科顧問)、臨床心理士、国際医療福祉大学大学院教授(医療福祉学研究科臨床心理学専攻)、起業家、映画監督[1]、小説家。

他的著作很廣也容易理解好有趣。
回復

金牌會員

http://wapbaike.baidu.com/view/3 ... 14796&from_type=syn

今朝食早餐,睇到無記節目廁所位介紹標準舞。

平日睇開星期美點,覺得好睇。
但就咩都唔懂,個協會會長同女主持介紹得好好。

短時間即刻明白最基本的舞,有咩類別。
同跳法的種類。
睇完介紹是過癮的,

我咁嘅門行漢,當然望同個靚女談談情,跳跳舞先啦。夠哂浪漫。
回復

金牌會員

https://www.youtube.com/watch?v= ... 1gm3TT55HL2&index=7

連續幾日假期就快過去.

在最尾的時侯,睇到澎湖景色,心曠神怡,
令到近年甚少外遊的我,都有一陣長假的感覺.
令我很懷念以往到懇丁的時光.

睇到有米高積遜的在場觀看的演唱會.演唱者雖然很有有名,
但我其實連名也叫不出.但可以說,帶動現場氣氛的力量,
絕對唔惹少,無任何光影投射技術配合,單靠舞蹈本身的熱情,
和唱功本身的震撼力,就令現場氣份炒熱起來.

就兩隻懷舊的twist舞,第一隻,令人回味到粵語片時代.
唱者聲音很有本身磁性,很很有味道.
有一種很爽朗的感覺,就是跟著起勢扭動身體.
暢快地跳就可以了.

就第二首twist的mv也是令人,有狂扭的意欲,
不懂跳舞的人,一看就三二一會想動起來,跟著節拍狂扭.
大學的舞會我沒有參加過,但看到這兩隻mv,就讓我聯想到這一個時刻.

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v= ... edjEmDzQN9eI6rjF0zK

很奇怪在星期美點看到韓文歌,上次見到有韓國美少女打鼓巳經奇怪.

今次看到有t -ara的cry cry,那是早幾年前我日常必聽的歌.
以往有去學過一點點韓文,當然就比返哂人地啦.
但如果紅館有返一,兩隻韓文歌攝下位,都真係唔錯.
慢歌都夠霖死好多女觀眾啦.

睇到王大儒,呢對組合,的確妙絕,新馬司曾和參考馬司曾風格的劉德華,
出來的效果,我好滿意囉,
又係情義結分撘夠,就算佢唱唔出舊馬的味道,但佢造手同姿態上面,
出來的味道,係口岩我口味囉,
就如,日本人改良左的日式咖哩一樣.

如果平日睇開劉德華的網友,呢個不容錯過.

回復

論壇元老

旺角事件定性暴動會因為影響形象令人係股市搵到錢
真係成大班人睇住都唔見有人咁講
係見一個鍾意玩股票嘅人
係網上發文提議查下有冇警察沽期指
回復

論壇元老

楊灝貽 發表於 2016-2-12 12:20
旺角事件定性暴動會因為影響形象令人係股市搵到錢
真係成大班人睇住都唔見有人咁講
係見一個鍾意玩股票嘅人 ...

暴亂期子跌,可能性有九成。用呢個方法賺錢都有可能,不過好難控制倒佢破壞程度,如果唔夠大穫會輸到仆街,同賭錢冇分別。我覺得有可能,但用呢個方法搵錢,冇幾多人會做,梁振英更加唔需要,佢同陳德霖玩左手交右手好過啦。
另外我唔同意博士所講開槍警察係傻仔,相反我覺得佢好有智慧同自制,如果佢對住人群開槍後果不堪設想,我覺得佢嘅舉動係為咗救同袍有義氣,值得稱讚
回復

論壇元老

好人好事( 為什麼愛港變害港?)

如博士所說,若這次旺角事件是評為暴動的話,是較草率的決定。
無論規模、集結人數、政治議題和動機都未夠強烈的。

相對市民和警隊的關係,自佔中開始越來越差,很針對警察。
一哥在這方面真係無什麼表示。
香港政局鬥爭主導成形,抗爭者和前線警務人員直接交峰,雙方都是輸家。

其實博士節目都講得好白啦,要做實務民生事情沒做好。超支,鬥爭,社會內哄卻一籮籮。'心術不正'已概括。

簡體字不應硬推,中國是四大文明古國,其文字就是從古流傳至今,依然適用。
簡體字把這個世界珍貴文化傳承斷層。
回復