設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

論壇元老

alexwush 發表於 2015-8-24 08:17
治大國如烹小鮮,此言不虛
我哋第一次聽證道歌,就諗住背識佢,但博士話唔駛記,當遇到問題,突然彈起一句 ...

係真係會嫁
依家都有
讀大學個時成日唸
第二次彈出嚟個句
就係霧露雲霞體上衣
望住個靚女個陣
幾大獲
回復

論壇元老

maharaja 發表於 2015-8-16 16:18
郭博士答客問之好人好事 ( 人民幣暴跌的背後 )  - 小小分享

請問"菩提道次第論 " 邊度講到有分九種人
只聽過真言宗有分九會
回復

論壇元老

好人好事 - ( 歐盟接收難民點埋尾 )   -  小小分享

一個智力問題,帶出思考  "黃子華行樓梯"這個動作的各樣觀察和考量。
這是很值得再聽的一段。地區功作多了來有民間團體自願發起,幫助社會,報紙都時
有見聞。請看西方社會,簡單多付一杯咖啡錢便可轉贈路宿者,文明便捷。

要做 "實" 事,不是這樣,全部被博士踢爆弄虛作假。
曾經和博士學習時討論到  "純正 pure " 一詞,做實事,動機必需純正。
這件事如是,教育和醫療也如是,做電影,教導別人知識傳播也如是。  

曾跟某議員茶聚,細說落區送贈必需品給孤獨長者或貧困受病苦的人士,悲涼的眾生相
講之不盡,頗有共嗚。我曾到不同區派米和贈物品,也親歷有其事。沒有剩餘物資派,
老人家追了我一條街罵我。生活必需品是他們艱難生活的命根和慰藉。

已經很多年了,都沒有做好社會福利。
博士務必繼續罵,理直氣壯!

回復

8萬

論壇元老

敘利亞難民一段,博士留低一條問題。

何以大家同是回教國家,但都唔去求救。
良好意願底下,就係人哋有家教。

回教國家連自殺式攻擊都做得出,咁乞食都唔乞向自己人,可能係不明文規定。
爆人陰毒。等民主國家救濟,加重佢哋負擔。

回復

論壇元老

今集博士令愛恩斯旦死不冥目,境然發現生物場感應快光速一萬倍,相對論都要被打破
博士所講的應該係法界體性力,一百年前愛恩旦否認咗ether嘅存在,令我哋對呢個網一冇所知,1986八月號自然雜誌一份由美國空軍所做嘅報告對以太存在肯定咗,但基於和現在教科書所傳授嘅知識互相抵觸,故此避而不談,繼續學d錯嘅嘢,亦都係現代教育陰暗嘅一面

回復

金牌會員

看過了廟街王子與鄧小姐的演唱.

兩位著上登台衫.舞台背景較現代化.
但用上大戲功架表現此首一把存忠劍.
感覺新鮮和追上潮流.

睇尹光的唱口水歌同演閒角多的是.
少有地聽尹光唱得如此經典有戲味,一位為義殺妻的駙馬.
演譯傳神和有神韻,實在難得難得.

舞台劇,聊齋新誌.秋官著起古裝,.真係無得頂.
演起書生但郤有楚留香味道.

整套舞台劇.運用了現代音樂旋律.加上華麗的字詞所填的唱詞.
鏗鏘悅耳有趣味.將本來短短的故事豐富起來.
兩個多小時的演出,不覺得長.

一個是經典加現代元素,另一個是現代戲劇滲入中國的民間傳奇.
兩種風格,兩種不同味道.
但又同時給到人叫好的衝動.

回復

8萬

論壇元老

今集郭博士在媽(英)(明)之前,明明是在說這種標量波的功能和特性,但因為要媽(英)(明)兩個垃圾。
就將標量波的話題打住,真係止唔到咳。

醫人不是醫病,以往其實不太聽得明白。
但今次透過郭輝媽媽的個案,這次証明,自己就是最好的醫生。亦明白醫人的意思。

所以要多些和自己這位家庭醫生多多溝通,而不是只依賴香港的醫療惡霸。

回復

論壇元老

好人好事 ( 大家要同情張曉明 )  - 小小分享

世上本無事,中聯辦攪之!香港變很更政治化更敵對正因為時不時有人攪局。
攪什麼凌駕權力!醒下啦!大家關心經濟下滑風險多過啦!好 "娘" 的概念,今時今日重停留攪政治,真的如博士說最終只會激起人民對抗!
民生好,生活好,好難挑剔政府的。這便是外國總統連任的重點。

相信郭博士是大氣電波裡唯一一個直接、厲聲!、連續問候狼特首娘親的!大快人心,罵不無道理!

其實博士講 "精神健康" 、"生活智慧 " 、"醫學知識、良方"、"歷史"、"佛學"、"掌故","坊間傳聞".........故事最好聽!
最多實用冷知識,學到很多!
Lady Godiva 故事 也很有趣,可能也很多人聽過,但也有好多人鮮聽聞!之前講普京開槍殺狗救葉利音就
更是精采!還有大巫師故事!另外卡爾梅克共和國和奇人伊柳姆日諾夫  (   Kirsan Nikolayevich Ilyumzhinov )
就更是冷門兼有趣。

最喜歡聽!

P,S.  另外博士和大貓在節目中提及有彭熾權做鍾馗的粵戲係叫   "  金石牡丹亭 ",  故事有關 "真言理趣經 " 。他們一時嗡到口唇邊!
回復

金牌會員

再次睇中西醫結合視頻,幸好有字幕.令到對一些中醫名稱有個認識.

尤其施今墨醫醫生的十劑止屙,五劑食飯,十劑行得走得.
表現出中醫的确係勁,的确係醒,的确無得頂.

昨天看了進擊的巨人2.
當中說到敵人就不是圍牆外的巨人.敵人正正就是一班要控制人民的所謂(人類).
情況就如大葯廠和醫霸一樣.神又係佢.鬼又係佢.
一句到尾.玩哂.

所以呢個與巨人鬧長命的游戲,真係長久戰爭.
但首先要令更多人,識得保護自己,食少做少d傷害自己身體的事.
同埋保險要識得揀黎買.咁就唔使比人斬到一頸血.

講返,兩套推介的視頻表演.
日本的光與舞蹈藝術表演.只用兩個人加上創意.
令到短短時間,感受到了時間,空間,科技的激動.
口講唔掂.要網友自己睇下就知咩事.

而另一段.人體力學的表演.
整體令人感覺似那種泥膠公仔動畫.
生鬼有趣味.尤其近尾的表演.8人c字架.
完全做到反地心吸力現象.真的不睇不行.
原來人係可以做咁既地步.令人大開眼界.
回復

論壇元老

如果法界體性力不嬲存在於宇宙中,點解我哋唔可以隨意就用到呢?
回復