設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: focuswise
打印 上一主題 下一主題

工作前途的抉擇(望郭博士及網友請教)

金牌會員

wu_peace 發表於 2016-8-9 00:44
* 給所有搵工者的溫馨提示:
見工面試後,若遲遲未接到任何受聘或落選的通知,也應主動禮貌地致電查詢一 ...

多謝wu_peace
其實interview之後3,4日,我有send follow-up email俾audit老闆。
3,4日後,係jobsdb個website,我見那間audit firm再出同一個recruitment post。按以往揾工經驗,如果見完你,之後再出recruitment post,即表示你己經落選了。
我於是send 個thank you letter俾佢,話雖然唔係你preferred candidate,但都多謝佢花時間同我面試。
隨後,他email覆我是一個good candidate,但公司要due process揀人手,再出recruitment post是想加大pool of choice,如有result會通知我。
我回覆話多謝佢這番話,並請求他無論請或不請我,都可email通知我。
但過了4,5日,全無消息。而係jobsdb個website,間audit firm第三次出同一個recruitment post。
我心想,之前話我係good candidate/pool of choice,多數都係客氣說話,是捥拒之意。
所以,我便去找其他工作。之後發生的事,便是我那post所述。
回復

金牌會員

Goonerstar 發表於 2016-8-9 02:33
今晚與幾位老闆/ 專業高層級朋友飯局,席間閒聊起你個故事,一半人話你要諗清諗楚,唔好隨便得失人衰個跺。 ...

多謝Goonerstar
冇錯,"有得揀都要煩,做人就係咁得意"。哈,做人真矛盾。
無論結果如何,有你地肯花時間睇我篇文,又用心俾意見,小弟十分開心,舒解不少內心的愁緒!
回復