設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: alexwush
打印 上一主題 下一主題

反思旺角暴亂背後

金牌會員

樓主
Goonerstar 發表於 2016-2-9 23:16
我都好緬懷後生時老廟榕樹頭,上環大蹋地人頭湧湧的熱鬧日子。 N年前我都做過市政局,即使英國佬年代,poli ...

以前做小販,囉架木頭車,勤力少少,有機會搬大舖,跟住買埋間舖同樓上。好多阿伯同老闆,就係靠買左間舖同樓上發達。

今時今日,比你開返小販,D樓同舖炒到咁貴,點買? 就算你好叻,開POP UP SHOP,一上舖,業主見你賺,租金CAP 到盡。上唔到舖,做小販,流動POP UP,就算你搵到錢,試下去銀行上會,睇下佢會唔會借錢比你?

窮富不均就係因為你老豆、老母有樓,下一代就會越黎越多樓。你無樓,好難。比你上到會,供到仆街,老左又無錢醫病,等死。
回復

金牌會員

沙發
我有另一個睇法。唔知會唔會係西環搵人扮本土派,攪亂曬。跟本689 同阿爺講,香港好亂,要多D維穩費。

你信唔信無端端會有咁多磚? D人又會咁熟路入邊度? 一早度定啦。
回復

金牌會員

板凳
Goonerstar 發表於 2016-2-9 18:08
此事並非表面睇咁簡單,不需要時空識咁高智慧,用一般sense合不合理來看都會發覺警方/ 搞事者兩邊都好大問 ...

你信唔信無那端端咁多磚???
回復

金牌會員

地板
Joelee 發表於 2016-2-9 19:47
多謝佔中3妖,犯民及公敵黨「非暴力示威」的大話理論,教壞青年的惡果 。
相反香港愈衰愈亂,台灣更怕中國 ...

緊係唔係啦,如果有著數,BENNY TAI 都唔會出黎鳩UP 話暴力,唔係和平理性。之後西環D維穩費就穩袋。今次周融又唔知準備收幾多百萬。
回復