天羅地網

標題: 郭博士的以前出的對聯 [打印本頁]

作者: petertoyuen    時間: 2013-10-20 22:41
標題: 郭博士的以前出的對聯
郭博士出100萬對的
想忠恕,念慈悲,思感應,惠恩憲,四教同一心

出500萬對的
香香兩兩

有人對到嗎?

作者: 晴仁    時間: 2013-10-22 17:57
晴仁一時技癢  只為拋磚引玉   (非為獎金 因為明知不甚對稱 )
能夠對下呢種絕聯  也算想心樂事

想忠恕, 念慈悲, 思感應, 惠恩憲, 四教同一心

岩嶙峋 ﹐ 崕崎嶇﹐ 嶺嵩峻﹐ 峰巍峨﹐五嶽朝三山

作者: alexwush    時間: 2013-10-22 18:42
對得好工整
作者: petertoyuen    時間: 2013-10-22 21:55
其實不會有人對到架,
前3句係康熙王帝出,已經被稱為千古絕對,博士加多一句惠恩憲。試想想,以前的人更沉浸於書卷中,
因為娛樂比現今更少,加上以前的人工作量又不像現在的長,所以更多時間讀書。
此聯是用人類4大宗教襯托出心字。你要對得工整只是字對字是很容易的,
但是要用其他事對襯4大宗教及心字是難上加難。
香香兩兩則更難對,是明朱熹所制,有清一代至民國,至今都未有人對到。
你想對得好,除非你是天才中的天才。
我感覺郭博士也未必對得到。
作者: franciskmli    時間: 2013-10-23 09:12
小弟不才,搞唔掂。
作者: WilliamChan    時間: 2013-10-23 09:17
好洒香,戀销魂,贪世财,逞霸气,四路盡歸西

唔值100萬都值10萬掛! 老友
作者: 晴仁    時間: 2013-10-23 09:55
不會有人對到架==這個晴仁當然明白   否則大C父又點會出百萬獎金  晴仁旨在凑凑熱鬧

你要對得工整只是字對字是很容易的--- 那太好了  難得你覺得容易  還懇請多多賜教  因為晴人家貧讀書唔多  大學都無讀過 而視為一生憾事  中文字音韻一窍不通

晴仁用“山“嶽峰嶺  皆因此聯出自帝皇手   故可襯托帝皇之勢  
三山五嶽多神話故事   據稱三山被稱為﹕“天子都”  故五嶽來朝啊!! hehe 。。。。。

作者: 晴仁    時間: 2013-10-23 10:09
現再下一城   以示誠意  還望你多多指點

想忠恕, 念慈悲,  思感應,  惠恩憲,  四教同一心
讀論語 ﹐誦詩詞﹐  記註譯 ﹐ 識謙讓﹐  十家出千言

”言“詩詞論語 正正拱托出帝皇氣  晴仁相信賢君會對九流十家樣樣精啊!!

曾見有人用甚麼”謀詭計“  此等用字   但個人覺得 字相陰暗  襯不起皇者之筆

petertoyuen -.......your turn 。。。。。。。。。。。。。  
作者: franciskmli    時間: 2013-10-23 10:24
兩位都很有才氣的說........
作者: nevalone    時間: 2013-10-23 12:47
謝謝大家分享,在下也湊一下熱鬧:

奉孝愛,行喜捨,守靜篤,報蒼生,萬法無二體

作者: 晴仁    時間: 2013-10-23 13:52
nevalone

對呢個聯首要條件係最尾的那個字  便是前12個字的部首啊.......還等著看看petertoyuen的好聯耶
作者: 晴仁    時間: 2013-10-24 13:09
香香兩兩則更難對,是明朱熹所制 --

又黎玩下對對先-。。。。。。。http://i266.photobucket.com/albu ... t/1sm216coffee1.gif

香香 兩兩
對對 雙雙

(即係話-愛對“對嘅雙姝(2位靚女)都名”雙“ 耶)

OR
香香 兩兩
靚靚 相相

( 即係話 A beauty, Ms Lang  睇番個相 )  http://up.qqjia.com/z/bq/bq310/yangcong/yangcong04.gif

petertoyuen OK 嗎﹖﹖  請多多指點耶 !!

作者: 晴仁    時間: 2013-10-24 13:12
香香兩兩則更難對,是明朱熹所制 --

又黎玩下對對先-。。。。。。。

香香 兩兩
對對 雙雙

(即係話-愛對“對嘅雙姝(2位靚女)都名”雙“ 耶)

OR
香香 兩兩
靚靚 相相

( 即係話 A beauty, Ms Lang  睇番個相 ) [img] [/img]

petertoyuen OK 嗎﹖﹖  請多多指點耶 !!  

唔好意意  上面果個技術性出現問題  出唔到公仔
作者: Ken    時間: 2013-10-24 16:47
只懂看,不懂對,這,也是絕對。

夏大禹子罕顏回姬旦杜甫劉禹錫
作者: petertoyuen    時間: 2013-10-25 15:30
真心咁講晴仁 先生既中文程度起馬係我5倍以上
我真係完全對唔到

香香兩兩我估任人係字典配哂D字夾4個出黎,都對唔到架喇
作者: 浪子    時間: 2013-10-25 17:16
前三句是儒釋道教,博士加多一個基督教,難.........
作者: 浪子    時間: 2013-10-25 23:25
看不明 '香香兩兩' 的奧妙, 誰可解釋一下
小子受教感恩
作者: petertoyuen    時間: 2013-10-25 23:50
很香的香料有 二(兩) 兩
作者: 浪子    時間: 2013-10-26 01:40
不敢騙博士
香香兩兩
烏烏雙雙
不是我對的......
http://www.zwbk.org/zh-tw/Lemma_Show/21453.aspx
我猜意思是黑色的烏鴉
二隻一雙吧
作者: petertoyuen    時間: 2013-10-26 09:23

http://www.zwbk.org/zh-tw/Lemma_Show/21453.aspx
冰比冰水冰
金庸講過唔可以用黎做對聯

有人說金庸和古龍、倪匡合出了一個上聯“冰比冰水冰”徵對,金庸對此表示否認:“漢語的對聯有一定規律,上聯的末一字通常是仄聲,以便下聯以平聲結尾,但'冰'字屬蒸韻,是平聲。我們不會出這樣的上聯徵對。大陸地區有許許多多讀者寄了下聯給我,大家浪費時間心力。”
作者: petertoyuen    時間: 2013-10-26 09:39

將軍宰相下棋,宰相宰相,將軍將軍
小偷偷偷偷東西
書生書生問先生,先生先生  书生读书遇到生僻处向先生请教,可先生一开始就感到生疏
很有趣
作者: 浪子    時間: 2013-10-26 14:00
不敢騙博士
香香兩兩
烏烏雙雙
不是我對的......
我猜意思是黑色的烏鴉
二隻一雙吧

更正一下,雙有飛的意思
黑色的烏鴉,兩隻一起飛,意思很工整
但不知平仄是否都工整
請高手指正
作者: 晴仁    時間: 2013-10-27 14:01
To : petertoyuen,

中文程度起馬係我5倍以上  ......千祈唔好咁講  對呢D聯或者對  完全唔關學歷事  晴仁只係山野粗人 只係靠點小聰明玩下  呢度係一個酒色財氣網   但係各人的話題都好似較凝重
幾年前喺另一個網  同網友經常玩對聯 對對   只可惜桃花依舊  往事已矣!!  昔日情懷不再

從你留言對話 幫你把一把胍  睇睇有無講錯   晴仁覺得你性格較執著  若果從事刻板工作 如公務員工作較合適  若果創作性工作會壓力大  你性格也較內向  自信不足  haha。。。若果講錯  就多多包容

個人認為千古一帝嘅聯  遠勝 Mr Chu 嘅對 康熙皇帝玩嘅呢個聯  佢應該主打嘅係玩字

俾你估下晴仁點解會有咁睇法  ﹖ (待續)  

作者: 晴仁    時間: 2013-10-27 14:03
至於 (香香兩兩) 晴仁對咗二條

(對對﹐ 雙雙﹐靚靚﹐ 相相) 完全可以出到唔同組合

Eg: 對對 雙雙 -  若寫成 (對對 對對 )更絕 – 即係話2 pair對對

若寫成靚靚雙雙 (4個叫阿靚嘅靚女)或用靚靚 對對 完全可以mix and match.  

作者: petertoyuen    時間: 2013-10-27 15:48
我其實好鍾意創作,
同埋我唔鍾意做野,最好就唔使做
就算比我揀一份工,任我揀一分,同埋自定人工我都唔想做野
郭博士都講過,年青人讀完書冇去做野,慢慢就會冇左拼勁,我好明顯就已經冇左
做過好多份工,冇一份超過一個月,現正考慮做保安,過渡餘生
事實上,我都係冇咩自信,但係更準確黎講應該話我冇膽。
作者: 晴仁    時間: 2013-10-27 17:28
好彩都保得著個招牌  相你字相  都相啱十成

“內向”嘅人先有條件做傳說中嘅宅男  你想揀做保安過世 所以話一份刻板工作啱你

做過好多份工,冇一份超過一個月…... 有可能你揀錯工作  無一份工做得長  攪到失灑自信
覺得自己好費  所以逃避現實 寧願留喺屋企  

後生仔 逃避唔係辦法耶  去搵份學徒做啦  你話鍾意創作 睇睇自己天份係邊方面  
打個比喻  D玉器師父  既可設計首飾圖按  有唔駛對著人  自己做自己野  向呢個方向想想
看看想做D乜啦  唔好再浪費時間  否則你會越黎越灰  

等晴仁試試你天馬行空嘅創作空間啦  試下諗諗點解話康熙皇帝玩嘅呢個聯  應該主打 玩字
而唔係你講嘅乜” 此聯是用人類4大宗教襯托出心字“

注意 ﹕ 旨在吹水  無指定答按耶  所以乜天馬行空答按都可接受 正方反方都可  仲有晴人眼蒙手慢 經常幾天
未必回應到架  隨緣啦

作者: 晴仁    時間: 2013-10-27 17:41
又同你玩埋呢句金庸 嘅

冰比冰水冰

仙鬥仙山仙

Peter 小友  不如你又試拆解下呢個聯啦.......... 個腦唔用  好快會變成咁架啦   

作者: petertoyuen    時間: 2013-10-27 20:36
I get it~~~~~~~~
作者: petertoyuen    時間: 2013-10-27 20:47
個人認為千古一帝嘅聯  遠勝 Mr Chu 嘅對 康熙皇帝玩嘅呢個聯  佢應該主打嘅係玩字

晴仁師兄可唔可以講詳細D?我唔明千古一帝同 Mr Chu
作者: Ken    時間: 2013-10-29 15:20
廣東話版:
香香兩兩
橙橙個個
作者: 晴仁    時間: 2013-11-11 18:14
之所以話Mr Chu 嘅對 不如康熙嘅聯 主要原因係較牽強
香就係香 只有唔同味嘅香(如檀香 ) 卻不會有好香嘅香 唔香嘅香
兩兩通常會寫成二兩 兩隻  兩個等等  所以覺得不太合情理

晴仁學識低淺  在這糊扯 攪攪氣氛 望各位莫見笑耶
作者: 文殊之俊    時間: 2013-11-12 00:48
香香兩兩
本本元元
作者: wookawah    時間: 2013-11-15 17:26
小弟不才,欲求一試,請諸位指教。

讀論語,詳講課,說諸謎,誠讚誦,八方善眾言

上聯用心想,下聯用口說,始終做不到。
作者: 漢賢    時間: 2013-11-17 23:43
我唔識對聯的,不過求其講吓這個

香香兩兩
種種長長

即係話,種下種子,一路(長)會生長

佛學來說,買香拜觀音,就已經種下種子於福田來生長,也是長種長長

作者: 漢賢    時間: 2016-5-23 07:55
漢賢 發表於 2013-11-17 23:43
我唔識對聯的,不過求其講吓這個

香香兩兩

多數在外國,如果比賽還在,有人幫手講得通郭博士的話,收到錢分20%
作者: lursey    時間: 2016-5-26 21:03

"古時候, 一愛好對對子的店老板打發店小二去買二兩香回來敬菩薩, 店小二未聰清, 老板重複說 '香香兩兩'.
待店小二買香回來突然想起剛才吩咐小二的話豈不是一副對子的上聯? 細細想來還是一副絕對呢 !此聯絕就絕在兩個香字,
一個形容詞, 一個是名詞, 兩個兩字, 一個是數詞, 一個是量詞, 還真是再難找到一個是數詞又是量詞的字了."

http://www.360doc.com/content/11/0929/00/7465021_152035840.shtml

香香兩兩, (平平仄仄), <形, 名, 數, 量>
雪雪, (平平), <形, 名, 數, 量>

雪白的雪, 個 1/3 小斗

“参”在秦汉时期除了作重量单位量词外,还作容量单位量词,1参为小斗。
http://www.cssn.cn/yyx/yyx_bjyyx/201501/t20150130_1498958.shtml

作者: 四為走    時間: 2017-5-8 10:12
試對

語誠謙,論識諦,談詶訣,講訓讚,一宗各二言

語誠謙,論識諦,談詶訣,講訓讚,八法綜萬言

作者: 金帛豪豪    時間: 2017-5-8 14:05

恨難返,雪無情,著了魔,佛也滅,四怨結一念

香香兩兩
水水慧慧

作者: cwcheung24    時間: 2017-5-8 20:06
尋正道, 伺因緣, 喜報施, 樂精進, XXXXX!
作者: odin    時間: 2017-5-8 20:15
一法濟萬世!

作者: cwcheung24    時間: 2017-5-8 20:19
cwcheung24 發表於 2017-5-8 20:06
尋正道, 伺因緣, 喜報施, 樂精進, XXXXX!

尋正道, 伺因緣, 喜報施, 樂精進,一法濟萬邦!
作者: chriswong    時間: 2017-5-8 20:59
香香兩兩
泵泵乳乳

見到吸奶器聯想到
作者: 金帛豪豪    時間: 2017-5-9 00:20

空空空,空空空,空空空,空空空,空教同空相

揭谛揭谛,波罗揭谛,波罗僧揭谛,菩提娑婆诃
作者: 金帛豪豪    時間: 2017-5-9 00:24

拒絕收錢 謝謝
作者: 漢賢    時間: 2017-5-11 01:50
今天要揸幾個鐘車見一見工,中途吃個快餐就貪得意砌幾隻字

寧神養神寧,
靜心賞心靜,
致力善力致,
遠行勤行遠。
作者: 四為走    時間: 2017-5-16 00:33
各位網友好,唔知以前有冇人用過來對, 試對。
立身身立竧(音亲)  (立起)(身體)(樣子要)(立得)(端正)
食包包食飽

作者: 漢賢    時間: 2017-5-16 21:01
我最多找到
食向向食餉
(食既方向,向來食自己糧餉)

據說邊個對到會有一世免費饅頭

作者: lursey    時間: 2017-5-20 14:03
lursey 發表於 2016-5-26 21:03
"古時候, 一愛好對對子的店老板打發店小二去買二兩香回來敬菩薩, 店小二未聰清, 老板重複說 '香香兩兩'.
待 ...

不才

空空参参 --- 愚見
寶寶参参 --- 俗世, 有死, 有血, 的智慧
雪雪参参 --- 求水清, 但不能無魚

事態進展的果

香香兩兩, (平平仄仄), <形, 名, 數, 量>
眾眾參參, (仄仄平平), <形, 名, 數, 量>

字形比較對稱

原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/news/nqlpb5.html

人、從、眾,眾、從、人!

人、從、眾!一,人,左一撇叫天,叫慾望,為火,右一捺叫地,叫道德,為水。滿足個人的需求叫慾望,滿足家庭的需求叫責任,滿足社會的需求叫使命!只有慾望沒有道德叫鬼,只有道德沒有慾望叫神。千萬不要裝神弄鬼!結果不好!

平衡好二者之間的關係叫人!也叫水火既濟!天行健 君子以自強不息,地勢坤 君子以厚德載物,就是完美的人!二,從,把人做好了,就有人跟隨,叫從。從,二人一心,一心一意。合作的前提是合拍,合住拍了就有作為,叫合作!合作好了就有結果有成績有收穫有成就!三,眾,二個人可以影響一群人叫眾,多想着為大家做事叫責任,為社會服務叫使命!一個有使命感的人一定是個善良的人!自助者天助,天助自助者。上天有好生之德。因為,眾人就是天!

總結:道生一,人!一生二,從!二生三,眾!三生萬物,三三複製,生生不息!人、從、眾......眾、從、人做人是根本,做事是價值。內聖外王!

歡迎光臨 天羅地網 (http://139.162.60.118/) Powered by Discuz! X2.5