天羅地網

標題: 梁志祥歷史常識:黃飛鴻都用遮打奸人堅啦! [打印本頁]

作者: JosephCheung    時間: 2014-10-16 14:00
標題: 梁志祥歷史常識:黃飛鴻都用遮打奸人堅啦!

【立法會即時】(12:15) 立法會休會辯論政府及警方處理集會的手法。民建聯梁志祥指出雨傘危險,在民國時代是攻擊性武器,電影中黃飛鴻用傘子與「奸人堅」打鬥,質疑其他議員是否有「歷史常識」。他又指小時候在村中,村民會用傘子「打狗」,可見有防身之用,攻擊力並不低。

梁志祥再引詠春拳招式,指最厲害一招是「裙下一腳」,示威者正是高舉雙手,腳踢警員,令警員受傷。

他更指催淚彈不是武器,不能令市民倒下、離開,其實是「無用的所謂武器」,讚賞警方行動「非常克制、專業」。

http://www.farflunginfo.com/foru ... &extra=page%3D1

作者: winghung1    時間: 2014-10-16 18:24
咁講法,市民自制催淚剂對付警察都無問題
作者: wookawah    時間: 2014-10-16 18:39
?oh=8737c1ef14d9e346defc868c1acb8aa7&oe=54BA6AD6&__gda__=1420572526_d51483fa214c4f9237fdf4777e7eb8db

作者: CarmenNg    時間: 2014-10-16 20:52
黃師父的遮,是警惡懲奸遮.所以不是武器.
作者: CarmenNg    時間: 2014-10-16 21:12
【催淚彈列明戰爭禁用 梁志祥指「無用」屬大誤】

今早立法會會議中,民建聯梁志祥曾聲稱雨傘危險,而胡椒噴霧及催淚彈只用來驅散人群難令市民倒下,「係無用嘅武器」,但只要上網翻查,就能知道此話是大誤。

其實只要翻查資料,就可見於1993年,190個聯合國成員國曾簽訂《禁止化學武器公約》,而催淚彈列明禁止在戰爭中使用,雖然條約並無對國家內部的暴動加以限制,但根據此國際公約,可見催淚彈的危險程度雨傘無法比擬。

作者: CarmenNg    時間: 2014-10-16 21:17
彭浩翔 Pang Ho-Cheung:

喂,民建聯係無恥我哋不嬲都知,但可唔可以唔好去到講呢啲?黃飛鴻第二集佢用塊布打人㖭啦,那著咗衫出街駛唔駛拉入暗角?

作者: CarmenNg    時間: 2014-10-16 21:27
黃秋生Anthony Perry

民建聯有個梁志祥好撚聰明喎,識得話黄飛鴻用把遮做武器,仲話民國時代傘係武器添。黄飛鴻把遮係鐵骨(打造)架你知唔知?仲有,真正嘅黄飛鴻隨身武器係飛鉈唔係傘,你打聽清楚先亂鳩咁噏啦。

民國時代傘係武器,黄大宗師就不如带把刀出街啦,横掂都係武器,民國時代邊條律法話傘係武器呢儍仔祥?帶傘當武器嗰两位黄師父係關德興師父同李連傑師父,傻仔祥睇得戲多當真。若話带武器出街,黄飛鴻師父凈係雙拳頭已經打撚死你啦,梁志祥有冇考慮下切咗雙拳頭先出街呢?
.
作者: JosephCheung    時間: 2014-10-16 22:22
東方朔 發表於 2014-10-16 21:18
樓主你在另一張帖話到明,你係{某舊會員再登記}。咁都得?!--------我第一張帖回覆你,係講大為事,這是本標題 ...

東方朔,

坦白講, 有人講過話吾可以開同名新account 咩? 我而家犯左法呀? 要吾要坐牢... 哈~~~
我見GT6 走左出黎好多日, 你都無理喎! 我之前只係叫你建劉備廟啫, 你又頂住條氣呀? 咁小器架! 你女人黎架!
你建議 老師 郭 博士建廟 -> 好多人覺得 ON居 -> 我建議你自己建劉備廟 -> 你就嬲  ->咁你又叫人做??
真奇怪!

算了, 你岩晒!! 怕左你!! 如果你吾順, 大可檢舉我, 我無所謂, 但要注意, 我現在完全沒有粗口!
而我真的不想再跟你有任何溝通, 請不要在我的帖留言, 這不受歡迎! 你要厚面皮咁留言, 我 control 吾到, 但吾會理你!

JosephCheung  
作者: 歲玉基    時間: 2014-10-16 22:31
無錯,兄弟.,千期唔好回應,回應就中佢地計了,
作者: JosephCheung    時間: 2014-10-16 22:38
東方朔 發表於 2014-10-16 22:24
我正在等 ADMIN 回應,暫時唔會跟你對駡。

對不起, 我沒有打算和你對罵!
你是最好的!
作者: JosephCheung    時間: 2014-10-16 22:47
三穿七瀬 發表於 2014-10-16 22:46
屌你,東方朔,怕左我呀???
http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6429&extra=&page= ...

三穿七瀬兄,

雖然, 小弟 add 左你做好友, 但我本人不欣賞你的言論, 請別在我的帖講粗口, 我現在已經是十分中肯理性非暴力和非粗口的了! 雖然多謝你的好意, 但如你和東方朔, 有什麼恩怨, 請另開新帖, 分個高下, 謝謝!

作者: hkvcdso    時間: 2014-10-17 11:26

哈哈吹牛唔怕大、越大越好?

叫他看看博士表演過的筷子神功、叫他禁左全港市民用筷子、筷子是至命武器?笨七

作者: winghung1    時間: 2014-10-17 12:06
遮是有攻擊性的,以後買遮要去差館登記,拿遮出入要预報差館路綫.
作者: Alexng    時間: 2014-10-18 16:34
以後警察唔需要警棍嘞,用傘就得啦!家家戶戶都藏有攻擊性武器,全部犯法
作者: freddy    時間: 2014-10-18 17:20

歷史真相是: 黃飛鴻武器是用
雙飛鉈、子母雙刀、五郎八卦棍、羅漢金錢鏢、四象標龍棍。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%BB%83%E9%A3%9B%E9%B4%BB
黃飛鴻的絕技有:雙飛鉈、子母雙刀、五郎八卦棍、 羅漢袍、無影腳、鐵線拳、單雙虎爪、工字伏虎拳、虎鶴雙形拳、五形拳、五行拳 、羅漢金錢鏢、四象標龍棍、醉拳等。
作者: Alexng    時間: 2014-10-18 17:31
黃飛鴻絕技有佛山無影腳,對腳都算係武器之一呀!
作者: freddy    時間: 2014-10-18 17:34
Alexng 發表於 2014-10-18 17:31
黃飛鴻絕技有佛山無影腳,對腳都算係武器之一呀!

咁帶武器出街, 會俾人拉, 駛唔駛斬左佢?
作者: Alexng    時間: 2014-10-18 17:39
freddy 發表於 2014-10-18 17:34
咁帶武器出街, 會俾人拉, 駛唔駛斬左佢?

咁要問我地既尊貴議員梁志祥先生嘞!
作者: Alexng    時間: 2014-10-19 00:46
http://youtu.be/s_caOaRdFWg

歡迎光臨 天羅地網 (http://139.162.60.118/) Powered by Discuz! X2.5