天羅地網

標題: 老蕭開藥房算唔算政治不正確 [打印本頁]

作者: alexwush    時間: 2014-6-11 14:06
標題: 老蕭開藥房算唔算政治不正確
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]蕭若元屯門開藥房
示威者兜頭掟溪錢:今日專登來賀你!
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]63,723
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]最後更新: 0608 23:35 / 建立時間: 0608 18:13
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]
  • [url=][backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]適中字型[/url]
  • [url=][backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]較大字型[/url]
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]一邊話要維護本土利益,同時又 做緊相反嘅嘢從中取利(攝影:卓寶花)(蘋果日報)

當你一邊話要維護本土利益,但同時你又做緊相反嘅嘢從中取利咁,你想大家如何理解?

喺屯門有一間叫做藥房,呢間藥房有咩特別?因為佢係蕭若元做老闆嘅。

屯門近年已經俾自由行同水貨客攻陷,該處藥房林立,新開嘅,今日先至正式開張,但之前已經搶先做生意,即係嗰日人力主席袁彌明喺FB上否認會去剪綵嗰間呢,就係呢間喇。

蕭若元佔股40%,鄭則仕佔15%,另外仲有友人合資。今日開張大吉,咁開心,阿仔蕭定一、旗下藝人包括雨僑、莊思敏、石詠莉等走晒出嚟剪綵,但今日都有幾十人幫佢開店慶祝——贈興禮物主力係溪錢,仲係兜口兜面向住蕭若元掟埋去。

蕭若元咩反應?當冇事發生,正正常常咁行出大門口上香拜神,溪錢由頭頂灑落,蕭若元仲笑笑口。

有示威者大嗌:「蕭若元你都好寸下喎,今日專登來賀你!XXXX!」、「藥丸助長自遊行 串連蝗蟲害港人!」、「屯門不要名人藥房!」現場仲有警察喺度,仲封埋街,以防發生「特別事故」。

[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)][backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)][backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]

作者: alexwush    時間: 2014-6-11 14:08
呢頭反蝗果頭開藥房
作者: franciskmli    時間: 2014-6-11 15:11
老蕭向來都反對反蝗.   又唔係陳雲開藥房......
作者: focuswise    時間: 2014-6-12 12:12
alexwush兄,按我所知,老蕭佢唔係反蝗,反而係譴責反蝗(佢多次在其節目中,說明本土派的反蝗行為,只會挑起族群仇恨,不值支持)

至於開藥房,佢係佢節目中,話專注做街坊生意,拒絕炒賣奶粉。

我地可以拭目以待,聽其言,觀其行。

作者: bobchen    時間: 2014-6-12 12:50
老蕭的立場很難說,外人很難明,反正你估佢唔到。
是否反蝗我不知道,不過響屯門開藥房,佢肯定係支持水貨客。
只要有錢賺,無論什麼立場,佢都會放埋一邊先。
作者: AuLiu    時間: 2014-6-12 18:31
其實「蕭XX」對香港的言論,有部分我是支持的,所以他「對內」的睇法,我不敢批評。

不過他「對外」的睇法,簡直神奇!
他對中國的言論,我覺得他同「美國之音」如出一轍。
他最希望中國每個地方獨立。
東海及南海的利益,全部讓出給美國、日本、越南及菲律賓。
中國搞核武,發展武器科技,太空衛星,最戇居!
中國最好不要搞國防,因為冇國家敢入侵中國。
島嶼給外國侵占或者台灣獨立,都不算是入侵中國。
日本人是最和平、最溫馴,絕對不會搞軍國主義。
日本人沒有藏起任何核武材料,因為所有反應爐有攝影機睇住。
不過台灣張憲儀事件,好似都有攝影機睇住喎。

他常常鼓吹「自由、民主及普世價值」。
不過他忘記這些東西,只是「對內」不「對外」。
美國只會用「自由、民主及普世價值」對待自己人民。
對外美國只會講覇權,用武力。
「自由、民主及普世價值」可以說是美國對付外敵的一種武器。

他常常在有意無意間,讚揚美國「普世價值」,貶斥中國「改變現狀」,
其實現狀就是美國帶領世界各國不斷「改變現狀」。

X八年: 「蕭XX」明明炒仙股炒到香咗。
X九年: 「蕭XX」起死回生,被「XX楷」救番,十分神奇!

我懷疑美國睇中咗「蕭XX」把口,要佢幫香港人洗腦,日日夜夜讚揚美國「普世價值」,
貶斥中國「改變現狀」。所以美國透過「XX楷」,暗中在X九年救番「蕭XX」。
自二千年之後,「蕭XX」把臭口,不管是「對內」還是「對外」,日唱夜唱「普世價值」。
他宣揚的東西,同「美國之音」如出一轍,我合理懷疑,他已被美國收編,
否則他「對外」的言論,怎會跟美國高度一致。

他以合理的「對內」言論,混合不合理的「對外」言論,混餚視聽,大家一定要小心,
講野一半真、一半假,是最難分別是非的。
作者: awah    時間: 2014-6-12 22:03
他只是一名商人.
作者: bobchen    時間: 2014-6-13 07:30
其實網上對老蕭的評論很多,不過認為他被美國收編,卻是新的觀點,起碼我以前從來未聽說過,現在是第一次。
作者: 不二非一    時間: 2014-6-15 19:05
老箫從來都係自制noise敝宣傳
唔理佢先反而激死佢
作者: AK117    時間: 2014-6-19 21:30
我以前聽人講,郭博士最初在老蕭個台開咪,
我還以為佢同老蕭好friend。今晚聽完博士嘅節目,
先知道自己搞錯。博士話有個主持開咪喊曬,
應該係指老蕭呢個冚家鏟。
作者: alexwush    時間: 2014-6-19 23:41
AK117 發表於 2014-6-19 21:30
先知道自己搞 ...

有人講鱷魚淚的確一語相關
作者: yc_ray    時間: 2014-6-20 10:08
chantaipang 發表於 2014-6-11 14:45
同佢老本行有關,

呢樣叫扭橋,

只聽老萧讲下吹水嘢!从来唔关心佢讲d政治议题!
自从人网之后,佢对大陆的政评我觉得就喺非常偏颇!
根本就系想个国家散,唔係想个国家好!「反共」不过喺高举的旗帜!
作者: wwkin    時間: 2014-6-20 11:02

老蕭自稱時事論員並非民運分子不是實幹家大家誤會左佢做生意好正常
作者: AuLiu    時間: 2014-6-20 11:48
我始終覺得佢講野,同「美國之音」如出一轍,應該是被美國收編。
佢呢種投機商人,一個浪打過來,連渣都冇,背後冇理由冇大佬照。
作者: bobchen    時間: 2014-6-20 16:15
wwkin 發表於 2014-6-20 11:02
老蕭自稱時事論員並非民運分子不是實幹家大家誤會左佢做生意好正常

一般時事論員,唔會呼籲大家上街,更加唔會參加立法會選舉。佢唔係實幹家,但佢一定係鼓動者。
作者: Nelsonlai    時間: 2014-6-20 18:58
從做生意的角度,他有本事其實沒關係的。
作者: WilliamChan    時間: 2014-6-21 12:23
老蕭,字翠蓮。紅魔鬼是也...
作者: 赤川    時間: 2014-6-21 16:46
開藥房 助長自遊行、開雲吞麺店助長自遊行、開廁所助長自遊行、開電影院助長自遊行。。。。。。白撚癡
作者: superman    時間: 2014-6-21 20:35
係咪大驚小怪,過敏咗呢!
作者: alexwush    時間: 2014-6-21 22:01
大舊辯稱開藥房不同海怡事件http://youtu.be/WnKL3-780Hg
作者: ellery    時間: 2014-6-21 23:06
AK117 發表於 2014-6-19 21:30
先知道自己搞 ...

博士係幾時講既?我想搵黎聽返。
作者: 不二非一    時間: 2014-6-22 11:14
做零售仲有另一種揾錢方法
作者: johnny_hon    時間: 2014-6-22 14:04
作者: AK117    時間: 2014-6-23 11:18
ellery 發表於 2014-6-21 23:06
博士係幾時講既?我想搵黎聽返。

我試過,在Youtube打酒色財氣,應該可以揾得翻。
作者: ellery    時間: 2014-6-23 11:29
AK117 發表於 2014-6-23 11:18
我試過,在Youtube打酒色財氣,應該可以揾得翻。

謝謝回覆。

歡迎光臨 天羅地網 (http://139.162.60.118/) Powered by Discuz! X2.5