天羅地網

標題: 我發覺郭博士好中意吹水,而且好撚作大兼虛榮,有證據 [打印本頁]

作者: tottiboy    時間: 2019-11-19 21:21
標題: 我發覺郭博士好中意吹水,而且好撚作大兼虛榮,有證據
郭博士近排閑話家常說過以下這番説話

吾人先祖後周皇帝郭威!!!郭威可是漢人來既!!!

總所周知,郭博士一直都强調自己係滿人,甚至吹噓祖上係鑲黃旗,暗示係康熙乾隆既後代添,甚至近排仲話自稱係旗人添!
把滿清這種畸形好笑既八旗貴族文化當榮耀讓我對郭生既歷史認識打上了“不知所謂”的標簽
以此本人只有兩種推測

一   郭博士真係如我標題所講吹水作大

二   很小概率兼離奇既的可能:郭生真係郭威後人然後祖宗到了滿清時期因爲各種因緣巧合納入鑲黃旗做了滿人,因爲大家都知道康熙老母係漢人!所以有冇可能呢?

歡迎大家討論一下

作者: Quattro    時間: 2019-11-20 00:54

tottiboy 盲毛低B!

郭生又可以話係蒙古人。
佢擔任過蒙古國註港領事。
你咁柒得閒就去上街啦。
踎响度抽水扮野托炮咩。
全無建樹!

作者: tottiboy    時間: 2019-11-20 01:07
Quattro 發表於 2019-11-20 00:54
tottiboy 盲毛低B!

郭生又可以話係蒙古人。

唔講得?事實來既嘛,甘捻矛盾既錯誤,點解唔講得?錯咪錯咯,一點認錯能力都冇,講野又一舊舊

盲毛?原來是一個把郭先生當偶像拜的盲毛,講野甘捻冇邏輯,我問蒙古人了咩?答非所問,傻hi來既
上你老母好嗎,上街?

如果甘樣講得通,照你甘既邏輯,我都可以話係你老豆哦,九唔捻搭八!
作者: Quattro    時間: 2019-11-20 07:16
tottiboy 發表於 2019-11-20 01:07
唔講得?事實來既嘛,甘捻矛盾既錯誤,點解唔講得?錯咪錯咯,一點認錯能力都冇,講野又一舊舊

盲毛?原 ...

你一開聲就知道你真係盲毛X100。費事教精你!
得閒去驗下DNA。
搵個精神科醫生檢查一下。

作者: Perry    時間: 2019-11-20 08:45
自 kknews, " 後周太祖——郭威(一)
1、——身材魁梧勇過人,出仕後漢有大功。
後周太祖郭威(904-954年),字文仲, 邢州堯山(今河北省邢台市隆堯縣)人。五代十國時期後周王朝建立者(951—954年在位)。身材魁梧,勇力過人。出仕後漢,累有大功,拜鄴都留守、樞密使。後漢隱帝劉承祐厭為大臣所制,派人前往鄴都處死郭威。乾祐三年(950年)冬,郭威發動兵變,向南攻破開封,推翻後漢。"

..." 郭威的父親郭簡,擔任晉王李克用的順州(今北京順義縣)刺史,後為割據幽州節度使劉仁恭所殺。郭威此時僅數齡,隨母親王氏前往潞州,王氏在路途中不幸辭世。郭威依靠姨母韓氏提攜撫育,始得成人。"

原文網址:https://kknews.cc/history/qlrrr9y.html

自百度 , “ 郭威 (后周初代皇帝(周太祖)), 周太祖郭威(904-954年),字文仲, [1]  邢州尧山(今河北省邢台市隆尧县)人。 [2]  五代十国时期后周王朝建立者(951—954年在位)。”

https://baike.baidu.com/item/郭威/3807

奉行 “格物致之”。

作者: tottiboy    時間: 2019-11-20 12:29
Quattro 發表於 2019-11-20 07:16
你一開聲就知道你真係盲毛X100。費事教精你!
得閒去驗下DNA。
搵個精神科醫生檢查一下。

講野冇噻理據邏輯,仲係個度自我感覺良好,真係白癡都冇人有,喂,你到底聼明我講乜沒?

麻煩你看清楚内容再回答我啦,講d野風牛馬不相及  直情係癡捻左綫甘!

喂,你到底明唔明乜叫民族啊?以及祖先啊?審左題沒?對民族的定義有冇少少概念啊?不知所謂,你就真心要去問醫生,查下個腦係咪坏捻左,甘捻弱智,對啦,你還需要返去小學學好d中文,一點理解能力都冇!唔好來再覆我啦,

好心你去治下個腦,同弱智講野好辛苦啊,講多都嘥口水!九唔捻嗒八,麻煩你提升下智力先啦

講野甘鬼7仲以爲自己好捻醒!好心唔好亂甘學郭生講野,鸚鵡學舌
作者: 彭富德    時間: 2019-11-20 12:49
可能佢父系祖先係郭威,母系祖先係滿人掛!
作者: douzising    時間: 2019-11-20 14:15
八風吹不倒頂天立地
1. 稱:各種稱讚,各種說好,給你讚美,給你歡喜。
2. 譏:冷嘲熱諷,厭惡譏嫌,給你生氣,給你煩惱。
3. 毀:言蜚鄙語,譭謗中傷,給你打擊,給你阻難。
4. 譽:說你功德,揚你貢獻,給你捧場,給你得意。
5. 利:金錢物質,各項利益,給你受利,給你利益。
6. 衰:減損所有,破壞所得,給你貧困,給你衰微。
7. 苦:身遭侵害,心遭惱亂,給你艱難,給你逼迫。
8. 樂:隨心所欲,順適安樂,給你歡欣,給你快樂。

得可意事名"利"﹐失可意事名"衰"﹐背後排撥為"毀"﹐背後讚美為"譽"﹐當前讚美為"稱"﹐當前排撥為"譏"﹐逼迫身心名"苦"﹐悅適心意名"樂"。

人若是為"稱譽"而陶醉,人的品格修養就在稱譽裡損傷;人若是為"譏毀"而動心,人的成就就會敗在譏毀的手中;人若是為"利樂"而所迷,人的尊嚴就會被利樂所葬送;人若是為"衰苦"而折服,人就會為被衰苦所打倒。

作者: tottiboy    時間: 2019-11-20 15:43
彭富德 發表於 2019-11-20 12:49
可能佢父系祖先係郭威,母系祖先係滿人掛!

沒可能,因為我們的稱呼自己什麽族人都是延續父方的族譜!

如果你老母系滿人,但是父親系漢人,通常只會說自己是漢人,好比你老豆香港人,你老母日本人,你又在漢土生土長地長大,那麽你平時都只會說自己是香港人,不會說自己是日本人來既!

这个概念係常識來既,邏輯很清晰,不知你點解會甘樣曲解意思
作者: 彭富德    時間: 2019-11-20 16:32

大把上海人男人去日本結婚個仔都係日本人.吾好咁執著佢話佢祖先,有父系祖先和母係祖先!我又覺得沒問題!
作者: chriswong    時間: 2019-11-20 17:08
準備面對自己了嗎?│剖析破千萬DNA短片
https://news.tvbs.com.tw/ttalk/detail/life/3946

漢族DNA——研究得出驚人秘密!(驚人)
https://kknews.cc/zh-hk/history/e4zyb5q.html

講現今科學就睇DNA冇得吹啦。如超越科學,咁多世流轉生死,咩人都做過唔知有乜好討論,又唔係做學術研究。
最重要係唔好影響善人傳播知識,若果因為邏輯而斷左其他人追求智慧增長既心或生起退心,咁就真係好心做壞事。
有限知識既推斷,只得有限既結果。
作者: namoBuddha    時間: 2019-11-21 02:36
多謝樓主提出。同樣好奇。 博士大量,畀得人挑戰嘅
作者: 佳佳    時間: 2019-11-21 07:47
tottiboy 發表於 2019-11-20 12:29
講野冇噻理據邏輯,仲係個度自我感覺良好,真係白癡都冇人有,喂,你到底聼明我講乜沒?

佢係鐘意吹到好大,引人去信佢!當年佢大力吹到自己乜柒都得!介紹啲股票叫人買!令到信佢嘅聽衆輸錢!聽衆去問佢佢反而話啲人蠢?咁你話佢係乜人呀?
作者: 佳佳    時間: 2019-11-21 07:51
根本就係作大!講乜嘢佢大量可以受人挑戰呢,成日講到自己乜嘢乜嘢!希望有人出嚟,講吓俾佢誤導咗嘅人士出來指正。
作者: 佳佳    時間: 2019-11-21 07:53
namoBuddha 發表於 2019-11-21 02:36
多謝樓主提出。同樣好奇。 博士大量,畀得人挑戰嘅

好多人都唔覺得姓郭嘅會係大量!你一定冇聽過佢節目?衹要有人質疑佢,佢就鬧人蠢,話跟唔到佢!
作者: 楊灝貽    時間: 2019-11-21 13:28
其實你都可以搵一堆同姓偉人認祖先
冇問題
作者: Oldboy    時間: 2019-11-21 14:05
佳佳 發表於 2019-11-21 07:47
佢係鐘意吹到好大,引人去信佢!當年佢大力吹到自己乜柒都得!介紹啲股票叫人買!令到信佢嘅聽衆輸錢!聽 ...

你真係成個蠢樣!
好同情你。
邊度有介紹買股票包唔會輸?
記得通知聲!

作者: 佳佳    時間: 2019-11-21 16:32
Oldboy 發表於 2019-11-21 14:05
你真係成個蠢樣!
好同情你。

我係蠢樣因為信姓郭嘅。關你撚事咩死廢物。佢吹到咁大咪一樣輸。仲要害人害物啊害埋你啲咁嘅蠢撚信佢,快啲去恒勝嗰條撚喇。
作者: 佳佳    時間: 2019-11-21 16:33
Oldboy 發表於 2019-11-21 14:05
你真係成個蠢樣!
好同情你。

姓郭嘅講到自己唔會輸嘅撚樣。使撚你條廢物可憐,我係蠢樣,不過你係撚樣因為你仲唔信佢。快啲同你爺爺含撚啦。
作者: 佳佳    時間: 2019-11-21 16:39
香港就係有你呢啲撚樣!先至搞成咁。是非不分。佢錯唔可以批評嘅咩,乜世界呀?仲要有你呢啲五毛出嚟含緊撚。話佢乜都啱。題目只係舉出佢嘅錯誤,大家討論吓。唔撚得嘅咩。
作者: tottiboy    時間: 2019-11-21 17:01
佳佳 發表於 2019-11-21 16:39
香港就係有你呢啲撚樣!先至搞成咁。是非不分。佢錯唔可以批評嘅咩,乜世界呀?仲要有你呢啲五毛出嚟含緊撚 ...

講得好,總算有理智友
作者: tottiboy    時間: 2019-11-21 17:07
楊灝貽 發表於 2019-11-21 13:28
其實你都可以搵一堆同姓偉人認祖先
冇問題

唔知你係咩野人,居然覺得冇問題,我地很真實做人

從來唔搞哩d虛榮既野!自欺欺人有意思咩?所以你承認博士吹水作大兼虛榮係咪?

而且你仲覺得冇問題,我好懷疑你既人品有問題
作者: 佳佳    時間: 2019-11-21 17:08
tottiboy 發表於 2019-11-21 17:01
講得好,總算有理智友

我懷疑鬧你嘅係佢嘅分身(姓郭嘅)。佢自己都冇親身出嚟澄清及答覆。就有咁多撚樣出嚟批評同攻擊人。枉佢仲成日講佛學。落地獄,循環不息去含撚。
作者: tottiboy    時間: 2019-11-21 17:10
佳佳 發表於 2019-11-21 17:08
我懷疑鬧你嘅係佢嘅分身(姓郭嘅)。佢自己都冇親身出嚟澄清及答覆。就有咁多撚樣出嚟批評同攻擊人。枉佢 ...

哈哈哈哈,我都懷疑,特別係第一個留言果個,好似佢既口吻!
作者: 佳佳    時間: 2019-11-21 17:14
tottiboy 發表於 2019-11-21 17:07
唔知你係咩野人,居然覺得冇問題,我地很真實做人

從來唔搞哩d虛榮既野!自欺欺人有意思咩?所以你承認博 ...

仲有啊,可能佢親身道歉都唔定。咁快就下定結論。我相信呢個係姓郭嘅分身。因爲唔想人哋踢爆佢錯!我初初都同你一樣,喜歡聽佢嘅節目。另外我已經聽咗佢好多年。佢吹得好大,錯咗都唔會認。但係用假身份嚟鬧人話自己錯。食屎啦。
作者: namoBuddha    時間: 2019-11-21 17:21
佳佳 發表於 2019-11-21 17:08
我懷疑鬧你嘅係佢嘅分身(姓郭嘅)。佢自己都冇親身出嚟澄清及答覆。就有咁多撚樣出嚟批評同攻擊人。枉佢 ...

算喇。冇謂嬲。激嚫自己冇好處。各人因果各人負責。勿因他人起煩惱作惡而跟埋他一樣作惡。佢死佢事,你冇謂跟埋佢去。
作者: tottiboy    時間: 2019-11-21 17:24
彭富德 發表於 2019-11-20 16:32
大把上海人男人去日本結婚個仔都係日本人.吾好咁執著佢話佢祖先,有父系祖先和母係祖先!我又覺得沒問題! ...

你又錯捻噻,既然講得出口自己祖先係金人,一定係佢老豆祖先爲準,而且郭生都多次見到父親係滿人,又話係滿姓改姓郭既,即係本身祖先根本唔係姓郭,甘又以自己這個改姓郭既姓氏認郭威為祖呢?這係咪好捻矛盾呢?

再有,你都知去日本結婚當然想融入當地入籍日本啦,同d情況完全唔同,佢一直係香港土生土長點解又認自己係滿人而不是漢人呢,一時又話自己有個父輩郭姓既漢人祖先?

兩者必有一個講大話,滿人身份已經大家早就知了,只能後者係假既!而且甘捻巧祖先仲係郭威皇帝啯,這個明顯吹水的嫌疑!

點解我發覺郭生d fans冚把冷都冇噻邏輯同理解力既?
作者: 佳佳    時間: 2019-11-21 17:50
tottiboy 發表於 2019-11-21 17:24
你又錯捻噻,既然講得出口自己祖先係金人,一定係佢老豆祖先爲準,而且郭生都多次見到父親係滿人,又話係 ...

姓郭嘅未出聲。啲友仔已經出嚟撲住去含撚。香港搞成噉因為太多呢啲人。信咁多佛帶咁多佛講咁多佛經都冇撚用。
作者: zmoez710    時間: 2019-11-21 23:04

佳佳!

你帖張相就花容月貌!
但是咁多粗口!
好似一樓雞咁。
何必呢!

作者: 佳佳    時間: 2019-11-22 05:47
zmoez710 發表於 2019-11-21 23:04
佳佳!

你帖張相就花容月貌!

関你撚事?閪人要用粗口屌!你條撚樣一樣鬧我係一樓雞?有乜撚分別?另外做錯嘢唔可以屌嘅咩?唔需要道歉嘅咩?你呢啲係乜撚嘢邏輯?好似個姓郭嘅聲大就得?佢既然口口聲聲話自己幫人。但對自己講嘅說話一啲責任都唔負?噉講乜都得,同我講粗口有乜分別,屌你老母。我用粗口,都係鬧啲廢人同冇撚用虛偽嘅人。你用下個屎窟嚟睇,我又冇鬧啲有道理嘅人。又係嗰句香港搞成咁,就係有你哋呢啲是非不分,食屎屙飯嘅廢人。
作者: 佳佳    時間: 2019-11-22 06:22
zmoez710 發表於 2019-11-21 23:04
佳佳!

你帖張相就花容月貌!

另外有一樣嘢,你班五毛。唔好扯開個話題。而家成個主題係講緊姓郭嘅究竟祖先係邊個,究竟有冇吹水同講大話?你哋呢
班五毛就只係橫掂唔好鬧呢個唔好鬧嗰個。好明顯係幫佢解說。
作者: douzising    時間: 2019-11-22 11:05
佳佳 發表於 2019-11-21 17:50
姓郭嘅未出聲。啲友仔已經出嚟撲住去含撚。香港搞成噉因為太多呢啲人。信咁多佛帶咁多佛講咁多佛經都冇撚 ...

既然唔信佛都冇輪迴了,斷見者仲有乜好講
作者: 彭富德    時間: 2019-11-22 14:23
tottiboy 發表於 2019-11-21 17:24
你又錯捻噻,既然講得出口自己祖先係金人,一定係佢老豆祖先爲準,而且郭生都多次見到父親係滿人,又話係 ...

最近,据港台报纸报道,成龙原来是成吉思汗的后裔,成龙在拍摄《高峰时刻》时,偶然抽血检查,结果查出血型是罕见的AB型RH阴性血型。后来成龙就此向父母打听“身世”,打听出原来是成吉思汗的后裔,成龙本人对此感到很高兴也很新鲜。(咁你解釋下呢單野但係成虫係山東人來)
作者: Oldboy    時間: 2019-11-22 16:44
佳佳 發表於 2019-11-22 06:22
另外有一樣嘢,你班五毛。唔好扯開個話題。而家成個主題係講緊姓郭嘅究竟祖先係邊個,究竟有冇吹水同講大 ...

你話我地成班係五毛!
因為你毛都無條。
是陀衰家白虎西。
一般人連亞爺個老豆都未見過。
問人個祖先係邊個?
快啲去睇精神科醫生啦。

作者: 雲霓之望    時間: 2019-11-22 19:24
郭博士自己的節目錄影:量大福大 https://m.youtube.com/watch?v=KRSepxTedmI&autoplay=1
我覺得大家作為節目聽眾,有疑問提出請教是正常的.博士下一期節目會不會選擇性回答?我們到下一期節目就知道,大家都有福慧有自己想法,和而不同,不需要互鬧~博士節目用粗口幾年前就說了是等大家聽了“消消氣”不是鼓勵大家使用,他自己說明不會使用女性生殖器官等用語…盲目替博士用粗口鬧人的未必是博士本人的馬仔~可能是博士的盲目崇拜者……我等下一期節目博士回到幾多問題再思考……
歷史長河,民族遷徙融合的次數好多,博士要自圓其說也好容易,你們吵和不吵,他本人答不答其實影響誰的生活了?沒有吧! 英雄莫問出處,幾多白屋出公卿?唐代皇族建國就知道是胡人血脈,他們做皇帝後也懶得去為自己找祖先~安史之亂後他們後人找了個祖先:老子李耳. 但是李氏一脈出了的其中一個母親是獨孤氏,出了三位皇后…這三姐妹有宇文門的,楊門的,李門的(追封)……歷史那麼長,弄清時間都難……朱元璋最大氣,布衣皇帝坦白直說,自創奉天承運~博士也說了他以前是街童住木屋區. 我看法是他本人的氣量不至於網友有問題會出來粗口問候人的,鬧人是盲從者,壞了博士形象不自知……
大家等博士節目說法,如果博士一個月都避開不答,那就有吹水嫌疑……各位網友自己腦裡自有分析 不需要和認為三七二十四的人說三七是二十一,因為講不聽,講過就算了……

作者: 佳佳    時間: 2019-11-22 23:00
Oldboy 發表於 2019-11-22 16:44
你話我地成班係五毛!
因為你毛都無條。
是陀衰家白虎西。

你條死五毛,含撚擦鞋仔,我屌過你老婆,老母同你個女,睇到佢哋都係白虎無毛!生咗你條白痴低能仔?連五毛都唔知講乜?以為你自己嘅陰毛!白痴仔。
作者: Oldboy    時間: 2019-11-23 10:03
佳佳 發表於 2019-11-22 23:00
你條死五毛,含撚擦鞋仔,我屌過你老婆,老母同你個女,睇到佢哋都係白虎無毛!生咗你條白痴低能仔?連五 ...

原來你專攪白虎西!
難怪咁Q斜口啦!
抽親股都人地贏自己輸。
各位網友!
這就是天有眼X100

歡迎光臨 天羅地網 (http://139.162.60.118/) Powered by Discuz! X2.5