天羅地網

標題: 上集郭博士推介既一隻股票我問我老婆好好買, 但.... [打印本頁]

作者: wai_1430    時間: 2014-2-3 21:26
標題: 上集郭博士推介既一隻股票我問我老婆好好買, 但....

但佢給我既答案係...... 你都唔知係咩股就聽人講去買, 咁同 "賭錢" 有何分別, 當你今次好彩贏了, 下一次再有貼士你一定加重注再買, 總有一天你會輸突 ~
其實我100%相信郭博士既選股眼光, 但我太太又講得冇錯..... 大家對此有何睇法?
p.s.: 另都想問郭博士如你今次所推介既股票好快就有錢賺, 下次推介第三隻時(因之前中過兩次), 擔唔擔心有人會借margin / 攞晒全副身家聽你講去搏一鋪?
作者: woorim    時間: 2014-2-4 11:03
你聽老婆話啦,否則贏咗錢,都可能俾老婆鬧
作者: hklam007    時間: 2014-2-4 13:40
Wai
老婆話唔買,你就唔買吧。
老婆話唔好再接觸郭生
你就唔好再接觸吧?
老婆話是為你好
你就想想吧!
願我們有智慧和太太一起生活。
生活愉快!

所有給意見他人
作者: garytam    時間: 2014-2-4 15:06
"其實我100%相信郭博士既選股眼光, 但我太太又講得冇錯"

Hi brother, there is something wrong with your statement, if you trust dr Kwok 100%, than your wife's comment is wrong. Because if Dr. Kwok 眼光 is 100% right, than you should make money every time you follow his tips to buy stock, and in this case,  "總有一天你會輸突" is wrong.
You wife's comment is "assuming" Dr. Kwok's tips is not correct, or if you DONT follow Dr. Kwok's advice and try to pick your own stock. As long as you follow Dr. Kwok's tips and his tips are 100% right, it cannot go wrong.

Does my analysis make sense to you?

"借margin / 攞晒全副身家聽你講去搏一鋪?"

If you want to win big, thats' the way to go, there is  no problem with it. Regarding 擔心,  I think Dr. kwok must have thought about this before, and if Dr Kwok still give out the more tips in the future, that means he must have 100% certain that the stock will not loose money.  For people who worry about loosing money, they should not follow.

Just my 2 cents.
作者: theobald    時間: 2014-2-4 16:19
"下一次再有貼士你一定加重注再買"

Reminder:

吾人心得作任何投資都以「保本第一」為原則,贏多少都是嬴。投資是生命終點前的長跑,故盡量將每次收益 70% 放在下次投資上出擊,否則難見成果。若每年選中數隻上市股票是最理想,緊記最後勝利者是最有耐力的人。

http://www.farflunginfo.com/foru ... &extra=page%3D1
作者: wai_1430    時間: 2014-2-4 16:20

deleted
小弟在此回應上有些用字不當, 在些說聲抱歉.
作者: woorim    時間: 2014-2-5 01:03
哈哈,硬膠類!
作者: maharaja    時間: 2014-2-5 01:05
出帖人,心腸壞,盡見。
作者: rayleung    時間: 2014-2-5 02:05
CHING,有時間去唸下祝福文好過啦,你會找到答案。
作者: marcoss    時間: 2014-2-5 10:34
擔唔擔心有人會借margin / 攞晒全副身家聽你講去搏一鋪?>>>>>>>

補充一點: 唔係隻隻股票可以做高margin的. 非藍籌類通常只能做好少. 詳情問問証劵行#154可做多少margin 便知. 我估計唔會太多.  
作者: anthonychiu    時間: 2014-2-5 11:43
有緣即住無緣去
-任清風送白雲
作者: CarmenNg    時間: 2014-2-5 12:30
我一直對買賣股票好像Wai嫂的看法.從不買股票,因怕輸.

因博士推介1396,知道博士用心良苦,指條財路給我們.我便買了,並介紹給親友買,吩咐他們念祝福文及設小錢箱做善事,將博士談論投資及修福的網址給他們,讓他們認識郭博士是位真誠及可信的.

作者: paulsan2013    時間: 2014-2-5 13:18
其實博士喺之前啲節目有提醒大家過買股票要資詢自己投資顧問 冇話叫大家一定要買
想賺錢都要自己做下功課 世界冇不勞而獲嘅事 如果真係對股票一竅不通就唔好參予哪 努力去工作啦
作者: panic_lau    時間: 2014-2-5 14:04
樓主: 我陪你, 我都冇買到, 雖然睇住佢升,心有點忐忑, 不過吾緊要, 其他網友嬴了, 博士講過, 要"鄧"他們開心, 好難架!
作者: anthonychiu    時間: 2014-2-5 16:28
博士話齋:無guts之謂也
作者: chrisX9    時間: 2014-2-5 17:19
純粹吹水

『股場』係英雄地,輸咗就冇得留低。
任何理由都唔係藉口,無慈悲可言。
輸贏都係歸於自己,與人無尤。

作者: schumannsiu    時間: 2014-2-5 22:53
買股票同賭博唔同,只要我一日唔沽貨都未係輸(除非隻股跌到得番1仙被除牌)o而賭博(包括買輪證及期指)時間/價位一到就會被殺,之後再升/跌都唔再關我事o

作者: artai    時間: 2014-2-6 17:30
大部份人都會: 嬴左D錢又唔係入博士袋, 輸左就梗係入博士數...
人講你就買, 輸左你就要負擔責任, 就係咁!
作者: philiplau    時間: 2014-2-6 20:17
Dr 在種善恩,结善緣,明白未呢.
作者: winto    時間: 2014-2-7 03:10
大家都是成年人,博士介紹股票,我們可決定買或不買,绝对有自主權,自負盈虧。
作者: TonyLeung    時間: 2014-2-8 09:42
博士貼既兩隻股我都有買,第一隻1396,我2.15已經重注買,跌到1.86時,我都對博士的推介有點不安,不過自己輸得起,之後當然是倒賺。第二隻154,博士貼左個POST半小時後我已經知,不過無即時入,因為隻股之前升了唔少,到第二天,以前恆指大跌,可以在低位買,但隻股係咁升,等到2.7幾時先入,現賺少少‧

跟博士買股,要本著只要信不要問,用輸得起的錢去買(博士叫大家用閒錢買),那就算坐貨都坐得安心D。
你太太有無錯,可以說無,她穩陣,但 ... 炒股太穩,是好難賺大錢的。
作者: cccs19    時間: 2014-2-15 14:19
投资有风险。。。要命全家当来玩。。不如去赌博。。。。
作者: matthewng    時間: 2014-2-18 13:21
記得博士在一節目中講過, 夫妻相處之道是要向同一方向, 並肩而行。你無辦法說服你太太相信你嘅決定, 即是你無條件做。既然無條件, 博士嘅提議就唔係同你講; 唔係同你講就無謂自尋煩惱。
其實今次都多咗個話題, 等你同老婆可以互相交流, 互相瞭解, 亦可說是賺了

歡迎光臨 天羅地網 (http://139.162.60.118/) Powered by Discuz! X2.5