天羅地網

標題: 20181203郭信差之閒話家常:你會明白佛學中觀思想的利害 [打印本頁]

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:05
標題: 20181203郭信差之閒話家常:你會明白佛學中觀思想的利害

https://www.facebook.com/Guinnes ... /10156243127534032/

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:06

Dr.k:看完後你會怎麼說⁉

Dr.k:光明即黑暗、
天才是白痴❗

如花了這麼長的時間這樣鍛煉能幫個細路發展腦袋,或令到佢有成就感也是好事,但創這些記錄好像無什麼意義。
作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:06

Dr.k:王偽粉腸
共你老母識啦!
又呃Q拾大大當掂左。
三個月埋到尾咩?
完全死狗一條,
任人宰割❗

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:07
中國當局展開了一項新的運動,從週六開始將對提高警惕、向專門機關舉報有關色情及其他違禁內容傳播的民眾進行獎勵。

據全國“掃黃打非”辦公室網站報道,對 “掃黃打非” 舉報的獎勵制度以前就存在,但當局決定修訂該辦法,並明確規定甚麼樣的舉報將獲取甚麼樣的獎勵,以提高民眾的積極性。

獎勵金額按照一定的方法計算得出,獎勵額約為非法出版物總收入的2%,但不超過60萬元。如果非法出版物的收入無法查明或者不到5萬元,那麼,獎勵將根據舉報信息的價值,從1千元到5千元不等。

當局將特別關注對涉及危害未成年人身心健康、破壞國家權威和意識形態的內容的舉報。此外,當局也將積極打擊虛假新聞。

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:08

Dr.k:剛剛問完大百科全書都沒有的題目。
有人收到風即刻去處理❗

Dr.k:世間多少事?
盡付笑談中!
某年某月某日囑友;
趁月例會完時,刻意留下跟印尼總統蘇哈圖;傳達幾句觀點,之後中印便恢復邦交了❗
作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:08
Dr.k:凡省委書記或市委書記,
一定身兼軍區政委。
若部委書記會兼什麼呢?
猜猜看⁉

Dr.k:王偽粉腸
頭耷耷無用嘅!
學下民間智慧。
老實做事做人,守好自己個心。少些擺款扮嘢!
你在我們眼中!
只是國賊一名而矣

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:09

Dr.k:亂Q咁嗡!
有义條件拖下去咩。
放把刀在頭上,
係投資者都走。農曆年前唔掂嘅話!年假後大部分廠因無定單,乘勢關閉離場

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:10

Dr.k:拾大大❗
吾人十幾年前已提出中印俄一定要結盟!拖到今天被人打壓。然後話要結伴!
你瞓义醒未。
今時今日重玩古惑仔遊戲。
首鼠兩端走精面,
包你地做乞兒!
國際政治定要立埸明確,
無得亂搬龍門❗

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:10

Dr.k:縮骨險毒靠香水遮臭小人國!
捱到都宜家至爆大鑊。
都算好Q彩了❗

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:11

在今時今日唔知死!
刻意去提貨幣改革?
即係想削弱美元地位。
係邊個低幹諗出來?
要掃佢去新疆牧羊❗

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:11

Dr.k:眼矇牙甩無人理!
花十億玩呢啲。
特衰殘官早死早著

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:12

你用嘅係乜义專家?
路人甲都知道,
重點是點化解危機!
先炒Q晒班廢物。
再說其他

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:12
Dr.k:浮世光影
満朝文武揸綠咭。
掠水走資養情人!
怎麼辦⁉

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:13

Dr.k:重點是迫廠商撤離。
無單即死、
有單加關稅慢慢死!
怎麼辦⁉

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:13
Dr.k:人去樓空無稅收。
股跌高息地價跌。
提前變成大瘟區。
一帶一路如輓曲。
驚未⁉
作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:14

Dr.k:剃人頭者人亦剃之❗

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 08:14
Dr.k:看看內容後!
你會明白佛學中觀思想的利害。可以化解馬列鬥爭思想於無形。當然要有理性和感性學問做基礎,
才能隨意發揮

作者: 容燥兒    時間: 2018-12-3 11:25
個人今次再睇以上剪報,第一個感覺係,乜嘢叫做"保你安全離國"?講真話都會出事。相對地授權講真嘢都好奢侈。

睇返今日郭博士的節目,重可以講真嘢,大家有得聽係相當奢侈。

睇過幾段日本仔的膠囊旅館,相比返國內的酒店。在心思上,日本人豆腐潤咁細,在服待人的態度上,都贏幾條街。

還觀返,今天中國硬件點美倫美奐,都重係缺乏以人為本的內容。

最大感覺是,當年講的牛飲水變牛奶,今天講的是正人用邪法,都變正法。內容層次提升了。
但如何運用仍要相當小心。

早兩日一位屙尿彈到的同學,講出了理性過蘢,同感性過度,對做事都於事無補。
要透過兩者平衡先能對定工作方針和做人處事上,才能皆大歡喜的結果。

作者: cwcheung24    時間: 2018-12-3 13:19

【有片睇】解扭計骰只需0.38秒!全球最快扭計骰機誕生
讚好此文:
三月 10, 2018 •科技趣聞 •

一般人玩扭計骰,要解一個最基本的 3 x 3、6 面扭計骰,令每一面都變成單一顏色,最快也要數分鐘時間。而世界上就有不少專門為解扭計骰而設的電腦機械人,電腦專門家不斷提升程式計算速度與機械手臂的轉速,務求產生最快的解扭計骰世界記錄。最近這個世界記錄被刷新,速度快了近 4 成,只需要 0.38 秒,就可解一個 3 x 3、6 面扭計骰。

https://youtu.be/hURpaTfJqQk

機械解扭計骰世界記錄的最基本原則,是由電腦開始辨識扭計骰圖案的一刻開始計算,至到完解扭計骰的一刻為止。今次由麻省理工大學生體機械人工學研究所的學生 Ben Katz 與 Jared Di Carlo 製作出來的扭計骰系統,從辨識最初扭計骰的圖案,至到運算出機械手臂的扭轉流程,只需要 0.045 秒。而機械手臂開始把扭計骰從原本的位置扭轉,至到 6 面每一面變成單一顏色的時間只需要 0.335 秒。合共所需時間為 0.38 秒,比起舊記錄的 0.637 秒快了 4 成。而人手解扭計骰 (3×3) 的世界記錄,則是 Seung Beom Cho 在去年 10 月所創造的 4.59 秒。

這部扭計骰機首先會把扭計骰固定在中心位置,機內使用了 Kollmorgen 製作的碟型摩打,以 1000 rpm 的速度旋轉,平均 0.015 秒就可作 90 度迴轉。在最初製作這部機器時,扭計骰抵受不住太強的迴轉力而被破壞。

影像感應器方面,就使用了 PlayStation Camera,每個售價只需要 7 美元(約55港元),一個鏡頭可同時拍攝 3 面扭計骰的圖案。圖案會輸入到以 Linux 為平台的應用程式,再辨識每一格扭計骰的顏色。Jared Di Carlo在自己的 GitHub 上公開了解扭計骰的程式。

作者: odin    時間: 2018-12-3 14:24
cwcheung24 發表於 2018-12-3 13:19
【有片睇】解扭計骰只需0.38秒!全球最快扭計骰機誕生
讚好此文:
三月 10, 2018 •科技趣聞 •

唔好咁衰啦. 機器係無感情架. 即使你發明了一部超級電腦, 可以分析晒世界上所有數據.

例如温度, 氣壓, 日照時間, 降雨量, 月亮週期, 潮汐時間, 風向等等一切無生命數據. 乃至地球上所有人, 所有動物的心跳率, 血壓, 血糖指標, 排便數量等等一 切有生命的數據. 甚至乎把地球上每一個人每日的行為, 動作, 習性全部記錄下來.

如是把以上數之不盡我們量度得到的數據放入超級電腦分柝, 呢部電腦都很難推演出過去未來發生過咩事. 即使宜家發生咩事, 電腦都未必演算到. 第一電腦沒有感應呢回事, 所有數據分析單位到頭來都是硬生生的一同零. 而人類的心可以分析的對象則多很多. 起碼有89種咁多. 89進位對2進位, 你話邊個贏?

而最後一點, 我認為最最重要的是, 電腦不懂發願! 電腦只懂得計算或然率和贏面, 若果贏面低過百分之50, 電腦一定唔會去碼, 因為佢要保持自己零出錯. 但人類面對極大的困難時, 可以發願, 而且可以發很重的願, 即使只有百分之一的機會, 有時其願力之大可能困難也會因此而克服. 這就我從來都唔驚人工智能會取代人類.
作者: chriswong    時間: 2018-12-3 17:05
容燥兒 發表於 2018-12-3 08:14
Dr.k:看看內容後!
你會明白佛學中觀思想的利害。可以化解馬列鬥爭思想於無形。當然要有理性和感性學問做基 ...

再次翻睇哩段剪報,有少少明白到博士點解要每隔一段時間重覆提及以往嘅工作。除左俾初接觸博士嘅人了解、學習和散播智慧種子之外,更是俾練功嘅同學們一種自我嘅測試。
哩份剪報講真重重覆覆睇過好幾次,之前嘅睇法係 "係前蘇聯及中國鐵幕嘅國家演講,好有勇氣,好有份量,感覺講話係好玄,似是而非,好圓滑客客氣氣咁打完場,以為哩啲叫中道。"
但今次再睇,感覺完全唔同左,睇到博士嘅心經過長期訓練後,達到嘅成果,克服左恐懼,應該唔係叫克服,而係令情緒波動減少,達到一個平靜嘅水平,而哩種狀態,可以令到講話唔會偏差所謂中道,唔會避重就輕,等聽眾學唔到野。當然講話內容需要吸收唔同嘅知識,至少認識馬列主義。裡面嘅技巧包含: 因明、緣起、理性和感性學問等。講話內容係講緊事實;正中一黨獨大嘅死穴。十幾廿年過後,眼見俄羅斯和中國嘅發展,又俾當年的博士講中,後者係蛇多過牛。反觀當年前蘇聯嘅學者水平比中國學者,甚至現在都係高幾班,唔知係象棋嘅問題,定係漢傳佛學太繁雜,中國人學唔到精髓,腦袋淤塞,一偏再偏,要念下心咒暢通下至得。講話內容唔會挑起聽眾情緒之餘亦含淵博嘅學問在其中,哩啲叫功夫,漸漸窺探到佛學嘅厲害之處。
多謝博士開辦方術、時空識班,將咁寶貴嘅知識經驗傳承落黎。

歡迎光臨 天羅地網 (http://139.162.60.118/) Powered by Discuz! X2.5