天羅地網

標題: 人本體就係神,是否偽命題 [打印本頁]

作者: alexwush    時間: 2017-7-20 07:59
標題: 人本體就係神,是否偽命題
宗:人本體就係神
因:人係小宇宙
喻:法界體性力
異喻:心理作用
宗:萬物係神所創造
因:宇宙運行精確無唔,非人力可計算
喻:所有物質皆是

作者: 容燥兒    時間: 2017-7-20 08:49
Alexwush網友:

兩題都十足攞命,又無明確証據。

但兩套學說,又有十足理劇存於世上。

有趣有趣。呢次搲爆頭了。

作者: 容燥兒    時間: 2017-7-20 09:34

萬物假如神造,而人就係神的話,萬物就人造。

題既非問人是否神,而是問人本體是否神,即表示有演變過程。

就如萬物,植物生長有時,昆蟲有長時,等等。

找到個方向作答了。
作者: Rondey    時間: 2017-7-20 09:59
常言道「神」,但什麼是「神」?
「神」是一個名詞,還是一個形容詞?
A所認知的「神」,是否等同B所認知的「神」?
如果彼此對「神」無統一認知,或類近的認知,談「神」是否雞同鴨講,各自演譯,自說自話?
作者: 容燥兒    時間: 2017-7-20 10:07
Rondey網友,我剛也有思索到這部份。

你的覺得神是永恆不變,我的神可能會微服出巡。

拗多幾拗,就會話,你唔係神,你點知,如果你係神,就唔該証明。

單純言語要人折服,有難度。
作者: 容燥兒    時間: 2017-7-20 11:54

難答都試答一下.

(人本體係神,並非偽命題)

宗:萬物並非偶然存在

因:宇宙運行精確無唔,非人力可計算

喻:宇宙萬物仍有很多未知的神奇力量存在

宗:人本體應就係神

因:古有記載,大能者的超自然功能

喻:就如耶蘇,阿伯拉罕,佛陀等等聖人的神跡

作者: yc_ray    時間: 2017-7-20 12:21
容燥兒 發表於 2017-7-20 11:54
難答都試答一下.

神本偽命題。聖人之舉乃未得世俗道具可證而賦其世俗名曰「神」
作者: Rondey    時間: 2017-7-20 15:25

碰巧昨天看到這手指識字的影片:

https://www.youtube.com/watch?v= ... Q3Ex-P5&index=7

人體與宇宙確實有不少雷同的地方
作者: alexwush    時間: 2017-7-20 18:31
容燥兒 發表於 2017-7-20 11:54
難答都試答一下.

作者: alexwush    時間: 2017-7-20 18:56
記載有同大能者,都唔係普遍現象,人係神第一件事應該唔洗搵食,吸風飲露騰雲駕霧,仲使乜搭飛機。
宗:阿媽唔係女人。立此宗已錯,因同喻就唔洗講落去
問題係人本體就係神,呢個宗明顯地錯咗就冇討論去嘅價值
作者: chriswong    時間: 2017-7-20 19:07
好似好好嘅訓練 此宗不能立,世間相違。
作者: wongs    時間: 2017-7-20 19:13

我們的身體是虛假的
無論怎樣用心保健,這個身體終歸會逝去
返本還原,我們本來就沒有這個身體
沒有軀體的你,原來是天神、天使、魔鬼、抑或是鬼魂?
為何那麼固執,偏偏又要重返人間
重溫生離、死別的痛苦
重溫生老病死的無奈

作者: WilliamChan    時間: 2017-7-20 19:35
如是我聞
https://youtu.be/TSs8h_wPEEg
作者: WilliamChan    時間: 2017-7-20 19:53
感覺因明學好難入手

作者: wwkin    時間: 2017-7-20 19:55
異喻:心理作用

你個異喻係凡非神有心理作用/定係凡非神無心理作用
作者: wwkin    時間: 2017-7-20 20:32

如汝所言宇宙運行精確無唔,非人力可計算,萬物係神所創造,高樓大夏非精確無唔,人力可計算,非神所創造。

如汝所言宇宙運行精確無唔,非人力可計算,萬物並非偶然存在,高樓大夏非精確無唔,人力可計算,高樓大夏偶然存在。

如汝所言古有記載,大能者的超自然功能,人本體應就係神,古有記載人是魔鬼,神本體應就係魔鬼。

宗:人生命本體是神
因:可發展創造事物
喻:如阿茂整餅等,凡非生命不能發展創造事物如石

作者: alexwush    時間: 2017-7-20 23:01
wwkin 發表於 2017-7-20 19:55

開始的時候只係拋磚引玉,可以重新演譯一次
因:心同宇宙同步
喻:法界體性力,如二十四孝》中「齧指痛心」的主角
異喻:人冇心就唔係神,如石頭
應用:好好做人,發輝神嘅功能
結:人無所不能
作者: 容燥兒    時間: 2017-7-20 23:46
多謝alexwush網友,同各網友意見。

作者: 容燥兒    時間: 2017-7-20 23:48
好多同學走黎同我講,睇唔掂本書。

我話落場玩就快明,睇游水指南就有排都唔明。

同天九一樣,落場輸多幾鋪,自不然知點玩啦。

作者: wwkin    時間: 2017-7-21 02:15

宗:人生命本體是神
因:可發展創造事物
喻:如阿茂整餅等,凡非生命不能發展創造事物如石

因:心同宇宙同步
喻:法界體性力,如《二十四孝》中「齧指痛心」的主角
異喻:人冇心就唔係神,如石頭
應用:好好做人,發輝神嘅功能
結:人無所不能

以上兩個都不符合同品定有性,因為立人本體就係神,不能再用人做同品。
應該是形式邏輯

任何個體生命活動是自然法則「神」的本體能量示現

人是個體生命活動

人是自然法則「神」的本體能量示現

這可以用因明
宗:世界和平因:善用科技知識故
喻:如與智者為伍(同),如被虛妄揣測的運程書所誤導如(異)

作者: 金帛豪豪    時間: 2017-7-21 09:09

我以最真誠的心告訴你們
任憑你們怎樣想  怎樣說
都逃不出局限

反觀自己無所觀 離一切相,即名諸佛
作者: chrisX9    時間: 2017-7-21 10:20
人本體是神係偽命題。

對於佛教徒,相信無神無我。

對於耶教徒,只有上帝係神。

對於無信仰者,根本吾知乜。

只能超信仰以一個顛覆演繹。

網友們可以參考千禧祝福文。
作者: 容燥兒    時間: 2017-7-21 11:16
祝褔文中講,有神或無神都係不完全的極端說法。

我睇完即刻暈咗。呢啲真係中道,不落兩邊。

作者: ppeter12345    時間: 2017-7-21 11:34
聖經中
太初有道。道与神同在。道就是神
作者: AlanYeung    時間: 2017-7-21 17:01
神只是代名詞, 你可以用魔代入去都得,猶如代數中的X , 

X可以是任何東西。X是可以包括大小宇宙, 可以是神, 可以係人狗豬羊雞牛馬。情況就好似, X+1=人, X-2=豬, X 平方是生, X平方根是滅都可以...

雖然我們唔一定知道X 是什麼, 但X一樣可以運用黎求得一些數理概念方便人去定義和了解物質世界,例如有隻馬在一個跑步中既人旁邊跑過, 當你手上無量度儀器, 無計算機只靠目測, 就可以用X算出馬比人快多少倍, 換取一些物質界概念。在算式過程中,能運用X求得一些結果,或者算出X在這情況的代表數字,如同掌握運用法界體性力的人一樣。

而這運算過程中,X的印象似有還無,彷如心理作用,至於X 最終是什麼,可以比喻成宇宙中的任何一個點,它的存在精確但卻表現無常,只在某時空代表某個定義,因此要知道X真正是什麼非人力可計算。

萬物皆有X特性,肯去探究精研可求得所研究範疇的X是什麼,因此任何物質如同用無常的X 去運算某個常數(物質)。既然算術屬於科學,可用來運算一些東西得到象徵意義,甚至求證一些事物,那麼接受以X 喻神的話,而人本身有X特性, 人本體就是神便非偽命題了~
作者: AlanYeung    時間: 2017-7-21 18:04
嘗試補充

宗:x是宇宙中任何大小東西
因:將x代入-4度是冰, 50度是水, 100度是蒸氣, 由心定義去聯繫
喻:x可以是冰點, 溶點, 沸點
異喻:人沒x特性是物質元素而已, 不能由石頭自己變黃金, 必須有外力(心)
應用:運用好x算式, 找出當下的x意義
結:人掌握運用x計算, 無所不能
作者: ppeter12345    時間: 2017-7-22 15:42
同意    C兄       有point  有理

經上記着
(所以   神被稱為他們的神    並不以為恥      因为.......................。)
(耶穌引用詩篇         (我曾说   你們是神)作為回應)…………。)

作者: wwkin    時間: 2017-7-22 19:33
AlanYeung 發表於 2017-7-21 18:04
嘗試補充

宗:x是宇宙中任何大小東西

我無興趣討論偽命題,只想嘗試用因明思考,若X可以是任何東西,例如X是聖教量,這樣就違反陳那因明。
作者: wwkin    時間: 2017-7-22 19:52
宗:世界無無所不能
因:色蘊故
喻:物莫能陷之盾,於物無不陷之矛
作者: kung    時間: 2017-7-23 04:31
人本體就係神,5分鐘上5分鐘落,是否偽命題
人本體就係神,50分鐘上50分鐘落,是否偽命題
人本體就係神, 5個鐘上5個鐘落,是否偽命題
人本體就係神, 5天上5天落,是否偽命題
人本體就係神, 5年上5年落,是否偽命題
人本體就係神, 5十年上5十年落,是否偽命題
人本體就係神, 5佰年上5佰年落,是否偽命題
人本體就係神, 5仟年上5仟年落,是否偽命題
人本體就係神, 5萬年上5萬年落,是否偽命題
人本體就係神, 5億年上5億年落,是否偽命題

作者: alexwush    時間: 2017-7-23 06:22
容燥兒 發表於 2017-7-21 11:16
祝褔文中講,有神或無神都係不完全的極端說法。

我睇完即刻暈咗。呢啲真係中道,不落兩邊。

人本體就係神,到底講緊有神定冇神,呢句説話本身係唔係極端
作者: 容燥兒    時間: 2017-7-23 06:34
相信係講有信論同無神論的人心目中,絕對係極端。

又有神,又無神。呢個佢哋覺得係解釋唔到的狀態。

我比人捉住解,我都難解釋出黎。一定比人話我錯囉。通當人的觀念,一係有,一係就無。

唔存在咁樣的機率。

作者: 容燥兒    時間: 2017-7-23 06:36
不過諗起大細。

有大有細之外,重有圍骰通殺咁有呢機率,都唔出奇。

作者: alexwush    時間: 2017-7-23 09:02
人本體就係馬騮
咁樣大家好易明,因為大家都都見過
人本體就係神
我同你都末見過好難講,最普通定義,叨過人就係神
講本體就係神嘅人,咁佢心中一定有神嘅形象,唔係佢點知
我話人本體係外星人一様得,因為你同我都末見過,我點吹都得
作者: 容燥兒    時間: 2017-7-23 10:19

意思即係,話有神的人,佢即見過神。
所以佢先話有神?但似乎又無人攞到個神出黎。

調轉頭講,話無神的人,點解佢咁肯定講無神?
除非個神係你殺咗?

所以同樣地,堅決話有神,唔係啱。
話無神,又講唔通。

咁點解我話有神或無神就唔係可信性答案?
作者: 容燥兒    時間: 2017-7-23 10:22
要具有中觀的慧力始可窺探宇宙的實相。

黃同學的留言

作者: alexwush    時間: 2017-7-23 10:46
容燥兒 發表於 2017-7-23 10:22
要具有中觀的慧力始可窺探宇宙的實相。

黃同學的留言

中觀的慧力,如何開啟,點樣用
作者: kung    時間: 2017-7-23 10:58

屌真係死撚得
飲茶會提神,飲coffee會提神,[size=37.6933px]呢個神是否存有,即係being exists
唔該攞呢個神出嚟比人睇吓,是否偽命題

作者: WilliamChan    時間: 2017-7-23 11:07
自己生命本體是神,
不只是人,你門囗隻蜘蛛都係神。
全叉部生命都係神,
即没有神與非神的問題,
餘下的只是“福報”問題。

因此, 大家都不用去拜神, 搞到自己On 9 9。
又不用小看自己, 又不用崇拜别人。

世上總有些前輩修得好, 行得早。
當向先賢學習,如佛祖及諸阿拉漢等。
當向內求。

求神通者貪法, 比貪名貪利更恐怖。

五祖傳六祖,
六祖都著草。

小心
作者: franciskmli    時間: 2017-7-23 11:12

"神"只係一個中文字,  點樣解釋,  各種文化文族心中各有不同的觀念的.  未明確界定, 就不能說有沒有.
如果以主流基督宗教那個留鬚穿白袍慈父般又常發皮四的宇宙唯一統治者為正解,  是錯誤的.  這個以四福音為正宗的人間宗教是四世紀被羅馬皇帝為方便統治揾人創造出來的.  
而作為藍本的古猶太教思想,  今稱靈知主義,  面貌是完全不同的,  更和東方思想異曲同工.
講住咁多先.

作者: alexwush    時間: 2017-7-23 11:36
人本體係動物
有得講,同品有狗、馬,異品有植物
神,同品又冇,異品又冇
點講
作者: kung    時間: 2017-7-23 12:00
靈知派成日話耶穌住在拒裡面,即係拒要有神就要耶穌住在拒裡面,呢個係拒地嘅行門。嶺南人嘅行門就係飲茶、睇大戲、過時過節拜神、.......就有神。呢D都係寫入source code入面而architecture出嚟嘅program到生活裡。亦即係行門。博士講個條友自己寫咗個願比自己又[size=36.0276px]禪院又[size=36.0276px]修行又呢又lu.自己click 死自己!

作者: franciskmli    時間: 2017-7-23 12:02
人本體就係神 + 人本體係動物 =>  
神 == 動物 ?      
作者: franciskmli    時間: 2017-7-23 12:19
“本體” 都只係兩個中文字,10 個人講大概有 9 個意思。  
作者: kung    時間: 2017-7-23 12:28

人本體係動物,冇生命得條命
動植物有生命,所以動植物有生命呢一下喺嚟修練
[size=37.6933px]人本體係自己就有生命

作者: franciskmli    時間: 2017-7-23 12:30
神在我裏面,我在神裏面。
基督在我裏面,我在基督裏面。
佛在我裏面,我在佛裏面。
本尊在我裏面,我在本尊裏面。
博士在我裏面,我在博士裏面。
神在我裏面,我在神裏面。

(呢個唔係行門)
作者: kung    時間: 2017-7-23 12:32

(呢個唔係行門)
但又可以係行門
夠唔夠力嘅問題
有冇用[size=37.6933px]嘅問題
好唔好用[size=37.6933px]嘅問題
作者: 容燥兒    時間: 2017-7-23 14:01
alexwush 發表於 2017-7-23 10:46
中觀的慧力,如何開啟,點樣用

同同學研究到某一個字,同個網址一樣.
等同全世界,有個好大終端機裝緊呢套系統响到.

睇返祝褔文,話:人類唯有修習開啟潛藏的正觀智慧,才可窺探到宇宙的實相.

我只係認為,宜家大家都無交上網錢,咁點樣用到上網服務.

作者: 容燥兒    時間: 2017-7-23 14:04
宜家狀況似,同原始人推銷,

電話4G服務一樣.

原始人連個電話未見過,就話有個神奇小盒子,可以千里傳音,又可以睇電影,又可以咁,又可以咁.

好似好難交待到.
作者: kung    時間: 2017-7-23 14:19

踩多D慢單車囉
越慢越易Get 到
作者: franciskmli    時間: 2017-7-23 14:26
--> "我只係認為,宜家大家都無交上網錢,咁點樣用到上網服務."

都可以用免費WIFI服務嘅   

或者用另一個比喻啦:都要學識點樣用 browser 同 search engine,而唔係只用部電腦玩遊戲和睇鹹片(間中睇下無妨)。  

作者: alexwush    時間: 2017-7-23 14:36
To:kung
你都冇講錯如果係一種感覺,世間上唔會揾度類同嘅嘢比較,因為只有自已知道,可能係因明嘅限制,只能證明已知,末知嘅世界又點樣求證呢?
作者: chrisX9    時間: 2017-7-23 15:33
宗 : 人本體係神

因 : 全知全能故

喻 : 如佛 / 上帝

( 人 ) 本體係神 ~ 其實小弟係相信,由於難以舉證,所以草率了。

講明吖,人吾係神,神都吾係人,係本體,可能表示大小宇宙。

作者: kung    時間: 2017-7-23 16:21

1):因明學我呢D班數唔曉得
2):我只用原因隕石撞地球,而產生一連串現實發生事件eg.能量變化,地貌變化,空間有否變化....
人類變化,有冇死人,死幾多人點死,冇死人有冇變化?需唔需要幫忙,定係要走人!
3):原因之前嘅原因一定有,但唔一定知。也可能會有知。
4):人體同所有物去到某某energy level 已經係同一個level energy particle,都唔洗去到希格斯玻色子。
5):感覺有真有假有虛有實(簡單咁分),單戀暗戀一樣感覺有真有假有虛有實,第3身一定係感覺第身產生呢樣嘢係虛同假。如是第3者感覺就完全唔同喇!(感覺)呢樣嘢喺什麼?
6):有限制可以跳高,太空冇限制唔知可唔可以跳高
7):末知嘅世界點證實存在呀?已知空間間行已有數學,物電理實驗過仲死埋人,證完喇。
末知嘅世界係好多人唔知,唔係secret file 唔知
有file 知又唔係全知。全知嘅只有教會講嘅神。
8):喻:只見到而家的人有神的特性非全部
9):人的本體就係神,係提醒潛能,而唔係噏
10):喻:即係0勿都能做而且0勿都做到
       因:0勿都做到,果:後果自負
       因:0勿都冇做,果:後果拒負
       因:0勿都做到,果:後果拒負
       因:0勿都冇做,果:後果自負
11):小心跌落去一一上帝會唔會做一個自己搬不動嘅石頭

作者: kung    時間: 2017-7-23 16:28
有D藥方複方要落山埃
即係食山埃?是對的嗎?
淨係食山埃?

作者: wwkin    時間: 2017-7-23 17:00
人本體係神,人,神或生命的本體係乜,有三大說法
1.常住我論
2.斷滅論
3.五蘊相續假我論

作者: 楞嚴小伙子    時間: 2017-7-23 17:04

當下即佛   
作者: wwkin    時間: 2017-7-23 17:16
因明對未知無必然性,但可否定與經驗矛盾的理論
作者: 楞嚴小伙子    時間: 2017-7-23 17:25

不識本心 學法無益 先了解 諸法從緣起
作者: alexwush    時間: 2017-7-23 22:24

涅槃境界本身唔可用因果關係解釋,因為落入因果就會有成住壞空,而湼槃已脫離呢d嘢。人本體係神可能係湼槃境界,難怪要開啟潛藏嘅正觀智慧方可體會,都係一種感覺。
作者: 楞嚴小伙子    時間: 2017-7-23 23:32

涅槃境界超越 語言 文字 思維
所以不能用語言,文字,思維表達 若果強行表達,都只是為了方便說

以心傳心用心體會
人人本自俱足

作者: alexwush    時間: 2017-7-24 00:31
kung 發表於 2017-7-23 16:28
有D藥方複方要落山埃
即係食山埃?是對的嗎?
淨係食山埃?

宗:食山埃會死人
因:有毒故
喻:有毒就會死人如扁頭
異喻:1,冇毒就可救人,如人參。2,有毒可救人如山埃
在這裹的因屬於不定,食山埃會死人不成立

作者: 容燥兒    時間: 2017-7-24 15:47
Alexwush網友:

如果用山埃立宗,人哋又有你知道又可救人,又可殺人的資料。

好咁就比人一腳踼埋黎,就大件事。

似乎立宗係一大學問,要封到人門,要人無還手之力,先可以立喎?

作者: wwkin    時間: 2017-7-24 21:38
alexwush 發表於 2017-7-24 00:31
宗:食山埃會死人
因:有毒故
喻:有毒就會死人如扁頭

異喻人參屬於不定,是藥三分毒
作者: 容燥兒    時間: 2017-7-24 23:33

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/%E5%BC%A0%E4%B9%8B%E6%B4%9E

張之洞張先生的一生,可算是命途多桀

但從資料看出,是有本事之人。

最後的下場令人心酸。

大勢之下,人力何其渺小

作者: alexwush    時間: 2017-7-25 08:03

我擒日去酒樓食晚飯,食到魚翅同部長講d湯好淡,佢二話不説自己嘗咗一口,即刻叫廚房做過,然後道歉。
討論咗咁奈,人本體就係神之前仲有一句,祝願所有人都明白到自已本體就係神,講明一定要自己有體會,經歴呢條命題先成立。
作者: 容燥兒    時間: 2017-7-25 08:59
Alexwush網友:

多謝最後果句建議。
作者: franciskmli    時間: 2017-7-25 15:39
呢樣,  同時都回應咗十字街頭好修行.
作者: wwkin    時間: 2017-7-25 17:11
佛陀劇集第47集 佛陀與婆羅門蘇坦達辯論令我十分心刻
佛陀最後問:請您談談,如何將善行和智慧發揮到極致呢?
作者: ppeter12345    時間: 2017-7-26 17:22
英雄所見
博士也説(你們是     神)

高明的C兄    (逃不出局限)

人开始立志行到成聖   还未到       申

歡迎光臨 天羅地網 (http://139.162.60.118/) Powered by Discuz! X2.5