天羅地網

標題: 問 (南無妙法蓮華經) 威力之處何在? [打印本頁]

作者: John.Wick    時間: 2016-6-14 09:39
標題: 問 (南無妙法蓮華經) 威力之處何在?

如果情況許可的話,郭博士可否抽一D時間於"好人好事"節目上,講解一下南無妙法蓮華經的由來出處,以及其威力所在? 是否如"日蓮大聖人"所說道,此妙法每日唸之,如即身成佛甘神奇?

作者: 漢賢    時間: 2016-6-14 09:49
如果真發心為眾生學佛成佛,效果會快好多
作者: John.Wick    時間: 2016-6-14 16:21
漢賢 發表於 2016-6-14 09:49

我知道真心為眾生學佛,最後可能成佛,但是如果無慧根,耐性,方法去修行,就算您係舍利子再世,亦浪費餘生! 所以是有分別的,請查清楚先好答人,以免誤人子弟,落十九層地獄!

作者: 漢賢    時間: 2016-6-14 18:07
John.Wick 發表於 2016-6-14 16:21
我知道真心為眾生學佛,最後可能成佛,但是如果無慧根,耐性,方法去修行,就算您係舍利子再世,亦浪費餘 ...

小弟學佛十年,先由禪宗開始,略涉各宗,從無參禪念經拜佛燒香,只修自心,對於佛理也只是略懂,如有得罪,當無睇過
作者: hklam007    時間: 2016-6-14 22:44

見到以上十八個正體中文字加一個逗號
不合己意
便推你落十九層地獄!

這是怎麼意思?

作者: John.Wick    時間: 2016-6-15 10:12
hklam007 發表於 2016-6-14 22:44

見到以上十八個正體中文字加一個逗號

唔好斷章取義,自己加個人意見啦老友,如題,南無妙法蓮華經威力何在,有人問非所答,有人妄自菲薄,強加自己意見,呢D人就好似郭博士於節目中說道: [誤人子弟嘅,落十九層地獄啦!]  
我要既只係祈求有高人指點,甚或乎最好有郭博士能夠有時間講下其起源以及歷史,俾更加多人去認識! 唔識既,唔該唔好份友善扮代表,ok?

作者: 漢賢    時間: 2016-6-15 14:40
John.Wick 發表於 2016-6-15 10:12
唔好斷章取義,自己加個人意見啦老友,如題,南無妙法蓮華經威力何在,有人問非所答,有人妄自菲薄,強加 ...

答非所問因為有人問錯問題,睇唔明因為無緣,不過係我多口叻唔切,我下次會反省一下,已經在地獄中,去邊層都差不多
作者: John.Wick    時間: 2016-6-17 19:08
多謝郭博士回答, 聽君一席話, 勝讀十年書, 多謝賜教!!
作者: yc_ray    時間: 2016-6-21 16:55
邊有咁筍

歡迎光臨 天羅地網 (http://139.162.60.118/) Powered by Discuz! X2.5